Scortisoara, benefica in imbunatatirea memoriei
Scorţişoara este un condiment care te încălzeşte, dulce, pe care-l poti presara deasupra unui cappuccino şi foarte des utilizat la realizarea prăjiturilor. În plus faţă de deliciul adus papilelor noastre gustative, scorţişoara ar putea îmbunătăţi capacitatea de a învăţa, sugerează un nou studiu.
Scorţişoara a îmbunătăţit considerabil capacitatea de învăţare şi memorare la soarecii consideraţi anterior ca având slabe abilităţi de învăţare.
Un studiu, publicat în revista “Neuroimmune Pharmacology”, a constatat că soarecii care erau consideraţi înainte “elevii proşti“ şi-au îmbunătăţi capacitatea de învăţare şi memorare dupa consumul de scorţişoară.
“Aceasta ar putea deveni una dintre cele mai sigure şi cele mai simple abordări pentru a-i ajuta pe cei care au dificultăţi cu procesul de învăţare să devină elevi mai buni”, spune doctorul Kalipada Pahan, cercetător principal al studiului şi Floyd A. Davis Profesor de Neurologie la Rush.
Se cunosc puţine lucruri despre motivul pentru care unii oameni sunt în mod natural foarte buni la a învăţa orice au nevoie şi de ce unii oameni care deşi se străduiesc să înveţe lucruri sau deprinderi noi nu prea reuşesc acest lucru, sau reuşesc la un nivel limitat şi după mult efort depus.
Pahan declara că aflând de ce unele mecanisme ale creierului duc la rezultate slabe ale procesului de învăţare, se pot dezvolta strategii pentru a creşte capacitatea de învăţare şi de a îmbunătăţi memoria.
Cercetătorii au localizat anumite proteine in hippocampus – partea creierului care este implicată în formarea memoriei, organizarea şi stocarea memoriei – care sunt prezente în cantitate mai mică în cazul celor cu probleme de învăţare.
Mai mult decât atât, tot în cazul celor cu probleme de învăţare a fost descoperită o cantitate mai mare a unui receptor de proteine care generează o conductanţă de inhibare în creier.
Consumul de scorţişoară a inversat cu succes capacitatea slabă de învăţare şi memorare în cazul şoarecilor studiaţi.
Scortişoara consumată de soareci a îmbunătăţit procesul de învăţare şi memorare prin modificarea proteinelor asociate cu problemele de învăţarea.
Şoarecii metabolizează condimentul în benzoat de sodiu, care va putea fi folosit ca un tratament pentru probleme ale creierului.
“Am folosit cu succes scorţişoara pentru a inversa anumite modificări biochimice, celulare si anatomice care apar în creierul şoarecilor cu abilităţi reduse de învăţare“, spunea dr Pahan.
Schimbările au fost observate după ce soarecii au fost hrăniţi cu scorţişoară timp de o lună, iar îmbunătăţirile au fost permanente.
“Diferenţa individuală în procesul de învăţare şi a performanţei educaţionale este o problemă globală. Avem nevoie să continuăm studiul în acest sens. În cazul în care aceste rezultate vor fi reproduse în procesul de învăţare în cazul oamenilor atunci ar fi un progres remarcabil.” declarau cercetătorii, doctorul Kalipada Pahan şi Floyd A. Davis profesor de Neurologie la Rush University Medical Center.
Doctorul Pahan şi colaboratorii săi au descoperit anterior o relaţie între consumul de scorţişoară şi inversarea modificărilor în creierul şoarecilor cu boala Parkinson.
Cercetătorii au mai detectat, analizând mai multe tipuri de scorţişoară, că nu toate tipurile de scorţişoară sunt la fel din punct de vedere al proprietăţilor. Dintre cele două tipuri majore de scorţişoară disponibile în Statele Unite ale Americii – Chinezească (Cassia) şi Ceylon – scortişoara de Ceylon este mai pură, iar scorţişoară Chinezească conţine o moleculă asociată cu unele leziuni hepatice.