Oleamida: nootropicul endocannabinoid antidepresiv si neuroprotector

Oleamida este un nootropic natural studiat pentru efectele sale neuroprotectoare și antidepresive.

Este cunoscut și ca un endocannabinoid, ceea ce înseamnă că se poate lega de aceiași receptori din creier care sunt vizați de marijuana.

Ei au descoperit că unul dintre metaboliții pe care i-au creat, numit oleamidă, avea unele proprietăți interesante.

În acest articol, vom vorbi despre ce este oleamida, efectele sale asupra creierului și corpului.

Vom analiza, de asemenea, câteva utilizări potențiale pentru acest compus ca supliment nootropic. Așa că, fără alte prelungiri, să începem.

Ce este oleamida?

Oleamida este o substanță chimică derivată din acidul oleic.

A fost descoperit pentru prima dată în sângele oamenilor și animalelor ca un compus endogen, ceea ce înseamnă că apare în mod natural în corpul dumneavoastră.

Oleamida funcționează prin legarea de receptorii canabinoizi CB1 și CB2, la fel ca alți canabinoizi, cum ar fi tetrahidrocannabinol (THC) și THCV.

Oleamida este considerată un endocannabinoid deoarece poate produce efecte similare cu canabinoizii găsiți în planta de canabis, fără a provoca deloc efecte de alterare a minții sau de intoxicare.

Este metabolizat de enzimele care fac parte din sistemul imunitar înnăscut al corpului, numite amid hidrolaza acizilor grași (FAAH).

Pe lângă faptul că leagă receptorii canabinoizi din creier, oleamida leagă și receptorii de serotonină și dopamină.

S-a descoperit că această acțiune ajută la reglarea altor neurotransmițători, cum ar fi glutamatul și GABA (acidul gamma-aminobutiric).

Oleamida este capabilă să lege toți acești receptori, deoarece are o structură similară cu canabinoizii endogeni pe care corpul nostru îi produce, numiți anandamidă și arahidonoiletanolamină (AEA).

Efectele asupra creierului si corpului !

Într-un studiu care analizează efectele oleamidei asupra șobolanilor, oamenii de știință au descoperit efecte de crestere a apetitului.

Ei au observat, de asemenea, o creștere a comportamentului locomotor atunci când au injectat oleamidă în creierul șobolanilor.

Se crede că acest lucru este cauzat de capacitatea sa de a se lega de receptorii CB1 din hipotalamus, care este responsabil pentru reglarea comportamentului locomotor.

Oleamida are și efecte neuroprotectoare.

Se leagă de situsurile receptorilor de tip A de adenozină și de situsurile receptorului GABA C, ambele fiind cunoscute ca fiind implicate în reglarea dispoziției și răspunsului la stres.

Acest lucru vă ajută să vă protejați celulele creierului de deteriorare, motiv pentru care a fost studiat ca un potențial tratament pentru bolile neurodegenerative.

Oleamida acționează și ca antidepresiv la șoareci prin legarea de receptorii serotoninei și creșterea sintezei serotoninei.

În prezent este cercetat pentru efectele sale terapeutice asupra depresiei umane.

După cum puteți vedea, oleamida are multe efecte interesante asupra creierului și corpului.

Pentru ce putem utiliza oleamida?

Oleamida a câștigat recent mult interes ca potențial tratament pentru bolile neurodegenerative.

A fost studiat pe modele animale de boala Alzheimer, boala Parkinson și boala Huntington pentru a ajuta la protejarea celulelor creierului de leziunile cauzate de aceste afecțiuni.

Oleamida a arătat, promisiuni in directia antidepresiva.

Acest lucru se datorează faptului că leagă receptorii serotoninei și ajută la creșterea producției de serotonină în creier.

De asemenea, s-a demonstrat că leagă receptorii dopaminergici, ceea ce poate contribui și la efectele sale antidepresive.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care a devenit popular printre biohackeri care caută un supliment nootropic pentru a-și îmbunătăți starea de spirit și motivația.

Oleamida este adesea combinată cu surse de colină precum Alpha GPC sau Citicolina, deoarece efectele sale neuroprotectoare depind de un aport adecvat de acetilcolină în creier.

Biohackerii experimentează, de asemenea, combinarea oleamidei împreună cu alte suplimente precum L-teanina, ashwagandha sau curcumina pentru a ajuta la îmbunătățirea concentrării și a dispoziției lor.

Unii oameni au descoperit că administrarea de oleamidă împreună cu o doză mică de THC poate produce și efecte interesante.

Combinația a fost numită „efectul Anturaj”, care se referă la ideea că canabinoizii funcționează mai bine împreună decât singuri.

Acest lucru se datorează faptului că oleamida ajută la creșterea permeabilității receptorilor canabinoizi din bariera hemato-encefalică, ceea ce permite THC-ului să treacă mai ușor în creier.

Care sunt beneficiile?

După cum am menționat pe scurt mai sus, beneficiile oleamidei, atunci când este utilizată ca nootropic, sunt:

  • Protejarea celulelor creierului de leziuni
  • Ajută la reglarea neurotransmițătorilor precum serotonina, dopamina și GABA
  • Poate acționa ca un antidepresiv
  • Ajută la reglarea stării de spirit și a comportamentului
  • Beneficiile Oleamidei sunt bine stabilite în literatura științifică.

Cu toate acestea, există și unele efecte secundare potențiale ale luării oleamidei ca supliment nootrop.

Să aruncăm o privire mai atentă la cele de mai jos.

Care sunt efectele secundare?

În studiile clinice, s-a demonstrat că oleamida are unele efecte secundare.

Unele dintre acestea includ dureri de cap, greață și vărsături,dureri de stomac, amețeli sau somnolență.

Cu toate acestea, este important de menționat că oleamida este încă studiată pentru potențialul său terapeutic, astfel încât ar putea exista mai multe efecte secundare negative încă de descoperit.

Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor nu experimentează niciun efect secundar atunci când iau oleamidă ca supliment nootrop.

Ce îmi place la Oleamidă !

Îmi place Oleamida din mai multe motive:

În primul rând, am experimentat personal efectele antidepresive ale oleamidei și am constatat că este destul de eficientă în a ajuta la reglarea dispoziției mele atunci când mă confrunt cu anxietatea sau depresia.

În al doilea rând, oleamida este foarte bine tolerată de majoritatea oamenilor care o iau ca supliment nootrop.

Acest lucru face mai ușor să experimentați cu diferite doze și să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine pentru dvs., fără a vă face griji cu privire la efectele secundare negative.

În cele din urmă, oleamida pare să funcționeze sinergic cu alte nootropice precum Alpha GPC sau L-teanina, ceea ce înseamnă că o puteți combina cu aceste suplimente pentru efecte cognitive îmbunătățite.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.