D-riboza, mod de actionare, efecte secundare si contraindicatii
Cercetarile clinice ne arata ca efectele secundare ale D-ribozei sunt aproape inexistente.
D-riboza este un zahar monozaharid pe care organismul il produce și folosește pentru funcțiile metabolice vitale. In timp ce alte zaharuri cum ar fi glucoza, zaharoza și lactoza sunt folosite pentru a alimenta numeroase funcții ale organismului, D-riboza este un combustibil de specialitate care este rezervat pentru energizarea funcțiilor integrale ale creierului, alte organe, inima și ceilalți mușchi. D-riboza este, de asemenea, o componentă de bază în ARN, ADN-ul și Adenozintrifosfat (ATP). ATP este sursa de energie primară a corpului și este utilizată de către fiecare celula in mod constant. Combustibilii ATP acțiuneaza intracelular.
Ca supliment,D-riboza pulbere este utilizata de culturisti, sportivi sau persoane fizic sanatoase, care doresc să își îmbunătățească nivelul de fitness și energie. Acesta creste eficacitatea exercitiilor din timpul antrenamentelor, imbunatateste recuperarea in urma unor antrenamente intense si scade toleranta exercitilor fizice asupra corpului. Alte studii au aratat ca se poate imbunatati functia diastolica a muschiului inimii, restabilirea nivelului de energie in muschii scheletici si de a creste calitatea vietii pentru pacientii cu boli de inima sau alte conditii legate de nivelul de energie scăzut. Deși există unele efecte potențiale negative ale D-ribozai atunci când sunt combinate cu anumite medicamente sau utilizate de către persoane cu anumite conditii de sanatate, este in general bine tolerat de majoritatea utilizatorilor.
Cum afecteaza D-riboza sistemul de energie mitocondrial
Mitocondriile sunt centrele de producere a energiei din celule. Ele acționează în calitate de cuptoare mici prin arderea combustibilului caloric și crearea de energie necesară pentru a alimenta numeroase funcții ale metabolismului celular. Funcția celulara a mitocondriei consta în principal in sursa de energie cea mai raspandita a corpului: adenozin trifosfat, ATP mai pe scurt. Fiecare celulă vie necesită ATP pentru a alimenta acțiunile sale. Celulele creierului necesita ATP pentru stabili claritatea mentala. Celule musculare cardiace au nevoie de ATP pentru a stabili și menține ritmul inimii eficient și puternic. Celulele pulmonare necesita ATP pentru a potrivi filtrarea respiratiei. Muschii scheletici necesita ATP pentru a se contracta, exercita puterea și coordona mișcarea.
Când ATP nu este prezentă în cantități suficiente, celule individuale din organe, mușchi și alte țesuturi, intreg organismul devine incapabil de a-si îndeplini în mod adecvat functiile. In multe cazuri, unele dintre primele simptome includ dureri musculare, rigiditate musculară și oboseală cronică.
Cu timpul, pe măsură ce problemele musculare devin mai pronunțate, simptomele se pot agrava. În timp ce celulele continuă să experimenteze un deficit de energie, ele au nevoie de si mai multă energie pentru a se vindeca și de a se recupera. Cu toate acestea, nu este suficienta energie datorita faptului ca nu poate fi generata din cauza disfuncției mitocondriale, iar efectele ciclului continuă să perpetueze.
Efecte secundare ale insuficientei de D-riboza
Fără capacitatea de a se produce suficientă D-riboza si ATP acest lucru poate duce la nefunctionarea sistemului mitocondrial cronic, iar acesta duce la următoarele reacții adverse:
-Probleme la detoxifierea ficatului sau rinichilor ce poate ajunge la contaminarea sangelui.
-Suprimarea hormonului Hipotalmic cu simtoma de ,,creier incetosat,,
-Ineficienta semnalelor de acetilcolina, serotonina, dopamina si alti neurotransmitatori.
-Acumularea de acid lactic in muschi, recuperarea si vindecarea va fi mult mai grea.
-Ineficienta absorbtiei de nutrienti precum si o digestie defectuoasa.
-Globule albe sau leucocite cu randament redus in sistemul imunitar
-Degradarea muschiului inimii, provocand probleme cronice.
-Alte posibile efecte secundare
Cercetarile au confirmat ipoteza ca in blocarea functiei mitocondriale si a efectelor secundare aferente, poate fi atribuita insuficienta de D-riboza.
D-riboza este un constituent principal al ATP. Niciun ATP nu poate fi generat fără ea. Prin urmare, în cazuri de incapacitate de a sintetiza ATP mitocondrial, suplimentarea de D riboza este justificata. Prin creșterea biodisponibilitatii de D-riboza, mitocondriile sunt capabile de a sintetiza și utiliza ATP, eliminând astfel deficiența de ATP și restabilirea nivelurilor normale de funcționare.
Modul de actionare
D-riboza este utilizată pentru a produce 5-fosforibozil-1-pirofosfat (PRPP). PRPP reglementează acțiunile canalul purinei nucleotide (PNP), care este calea principală a semnalelor sintezei energetice. Fără cantități suficiente de D-riboza (PRPP), se incetineste producerea de energie și capacitățile de reparare a tesuturilor corporale si restabilirea nivelurilor normale de functionare.
Suplimentarea cu D-riboza stimuleaza activitatea PNP și, prin urmare, este eficientă la completarea nivelului de energie. Și când sinteza ATP este restabilită la niveluri sănătoase, efectele secundare ale disfuncții mitocondriale sunt foarte reduse.
D riboză, Efecte secundare
D-riboza este o substanță naturală pe care organismul uman o creează în inimă și ceilalți mușchi, in general se crede a fi sigura suplimentarea. În cazuri rare, pe termen scurt puteti simti efecte secundare, inclusiv greață, diaree, dureri de cap, tensiune arterială scăzută și / sau zahărului din sânge.
Alte efect dar mai grave pot avea loc prin amestecul între suplimente D riboză și anumite medicamente prescrise frecvent; în special medicamente antidiabetice și antihipertensive. D-riboza poate acționa pentru scadea presiunea arteriala și / sau nivelurile de glucoza din sange. De asemenea, din cauza scaderii nivelului de zahar din sange si presiunii arteriale, D-riboza nu este recomandata pentru candidații predispusi unei actiuni chirurgicale. Întrerupeti suplimentarea cu D-riboza cel puțin 2 săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală.
Mai mult, efectele secundare D-riboza nu sunt înțelese suficient de bine în prezent pentru a justifica utilizarea generală de către mamele însărcinate sau care alăptează. Mai multe dovezi clinice sunt în curs de a determina valorile terapeutice totale și efectele D-riboza. Dacă aveți în vedere suplimentarea ribozai, atunci vă rugăm să va consultati cu medicul dumneavoastră de familie. Asigurați-vă că nu exista riscul unor efecte secundare.
Recomandarea asta hazlie este permanent utilizata ” vă rugăm să va consultati cu medicul dumneavoastră de familie ”
Sa fim intelesi , medicul de familie nu se pricepe ( si nu are voie sa propuna) decat ce ii dicteaza sistemul medical sub forma de protocoale de tratament aprobate. Tot ce este in afara sistemului ( ca si suplimentele gen D Riboza ) este catalogat automat ca ” nu sunt dovezi stintifice ” ca ar fi benefice.
Numai protocoalele sitemului sunt ” dovedite stintific ” restul sunt ” anecdote ”
Mult mai bine este sa va luati raspunderea sanatatii dvs in mainile proprii si sa va documentati si sa hotarati singuri .