Vyvanse si Adderall in managementul simptomelor ADHD

În prezent, există mai multe opțiuni pentru a trata tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), o problemă de neurodezvoltare care poate provoca neatenție, hiperactivitate și comportament impulsiv la adulți și copii.

Medicamentele stimulatoare sunt o opțiune farmaceutică prescrisă în mod obișnuit. Aceste medicamente cresc nivelul anumitor neurotransmițători pentru a îmbunătăți concentrarea și pentru a ajuta la reducerea comportamentului hiperactiv și impulsiv.

Lisdexamfetamina (Vyvanse) și sărurile de amfetamina (Adderall) sunt doua stimulente prescrise în mod obișnuit pentru a trata ADHD. Ambele medicamente pot fi eficiente, dar diferențele dintre unele din caracteristicile lor pot face ca unul dintre ele să fie o alegere mai bună pentru dvs.

Vyvanse versus Adderall

Vyvanse și Adderall sunt ambele amfetamine, așa că funcționează în același mod stimulând sistemul nervos și crescând cantitatea de neurotransmițători precum dopamina și norepinefrina din creier.

Adderall există dinainte de aparitia Vyvanse. Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat Adderall în 1996 și a aprobat Adderall XR, o formulă cu acțiune mai lungă, o dată pe zi, a acelorași compuși chimici în 2002.

Vyvanse a fost aprobat din 2007.

Una dintre principalele diferențe dintre Vyvanse și Adderall este că Vyvanse este mai puțin probabil să fie utilizat greșit decât Adderall. Acest lucru se datorează faptului că este fabricat pentru a avea o eliberare chimică mai lentă, permițând dozarea o dată pe zi.

Atât Adderall, cât și Vyvanse au fost aprobate pentru a trata alte probleme de sănătate decât ADHD:

 • Vyvanse: aprobat pentru tratarea tulburării de alimentație excesivă
 • Adderall: aprobat pentru a ajuta la tratarea unei tulburări de somn numită narcolepsie

Ce este în Adderall și Vyvanse?

În timp ce aceste două medicamente acționează similar în interiorul corpului, ele au ingrediente active diferite.

Dextroamfetamina și amfetamina sunt ingredientele active din Adderall.
Lisdexamfetamina este ingredientul activ din Vyvanse.

Eficacitate Vyvanse si Adderall

Vyvanse și Adderall sunt ambele aprobate pentru a trata ADHD la persoanele cu vârsta de 6 ani și peste. De fapt, ambele sunt incluse în grupul de medicamente utilizate ca tratamente de primă linie pentru ADHD la copii, pentru a-i ajuta să-și concentreze atenția în sala de clasă și atunci când învață.

În general, este dificil de spus dacă unul dintre aceste medicamente funcționează mai bine decât celălalt în general, deoarece foarte puține studii directe au comparat Adderall și Vyvanse.

Vyvanse poate funcționa bine pentru o persoană, în timp ce alta poate răspunde mai bine la Adderall. Vestea bună este că ambele medicamente au fost studiate și au prezentat rezultate pozitive.

Vyvanse
Eficacitatea Vyvanse a fost demonstrată în studii pe termen lung și scurt, care au implicat atât copii, cât și adulți.

Adderall
Adderall a fost considerat eficient în studiile pe termen scurt și pe termen lung, așa cum demonstrează un studiu mai vechi din 2001 la adulți și un alt studiu din 2011 care implică adolescenți și copii.

Efecte secundare

Deoarece Adderall și Vyvanse sunt ambele stimulente, au efecte secundare similare. Câteva efecte secundare comune includ:

 • anxietate
 • ameţeală
 • gură uscată
 • durere de cap
 • pierderea poftei de mâncare
 • greaţă
 • dureri de stomac
 • probleme cu somnul
 • pierdere în greutate

Efectele secundare mai puțin frecvente ale ambelor medicamente includ:

 • halucinații
 • ritm cardiac crescut
 • tensiune arterială crescută
 • manie, adica o perioadă de energie intensă
 • paranoia, adica a simți că cineva ar vrea să te prindă
 • dificultăți de respirație

mindlab pro cumpara nootropice romaniaÎn cazuri rare ambele medicamente pot crește riscul de probleme cardiace, cum ar fi hipertensiune arterială și creșterea frecvenței cardiace, atac de cord, accident vascular cerebral și chiar deces.

Înainte de a consuma Vyvanse sau Adderall, faceți un control cardiac și spuneți medicului dumneavoastră despre orice antecedente de hipertensiune arterială sau probleme cardiace.

Adderall
Deoarece Adderall este mai ușor utilizat greșit, deoarece funcționează rapid atunci când este zdrobit și utilizat, poate avea un potențial mai mare de utilizare greșită la persoanele cu antecedente de dependență.

Vyvanse
Datorită modului în care necesită enzime din organism pentru a-l transforma în forma sa activă, Vyvanse este mai puțin probabil să fie utilizat abuziv – dar este încă clasificat ca o substanță controlată.

Costuri

Versiunile de marcă ale ambelor medicamente sunt similare ca cost.

Adderall este disponibil ca medicament generic, dar Vyvanse nu este. Medicamentele generice sunt adesea mult mai puțin costisitoare decât medicamentele de marcă.

Mulți factori cum ar fi acoperirea de asigurare, farmacia, locația și reducerile pot afecta prețurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda un medicament în funcție de cât de bine funcționează pentru situația dumneavoastră specifică. Acesta este un moment bun pentru a discuta cu ei și cu farmacistul despre costurile medicamentelor.

Adderall
Prețul cu ridicata al Adderall este de aproximativ 113 USD, iar marca sa generică este de aproximativ 45 USD pe sticlă. Aceste prețuri se pot schimba în funcție de producătorul pe care îl folosește farmacia ta.

Vyvanse
Prețul cu ridicata al VyvansTrusted Sourcee este de aproximativ 205 USD, dar, din nou, aceste prețuri se pot schimba în funcție de farmacie.

 

Riscuri și interacțiuni

Adderall și Vyvanse pot interacționa ambele cu anumite alte medicamente sau substanțe chimice. Câteva exemple includ:

 • Agenți de acidificare. Acestea includ acid ascorbic și sucuri de fructe. Aceste ingrediente acide pot reduce cantitatea de medicament pe care o absoarbe organismul.
 • Agenți de alcalinizare. Acestea includ bicarbonatul de sodiu, ingredientul principal al bicarbonatului de sodiu. Agenții alcalinizanți sunt opusul acizilor. Ele ar putea crește absorbția acestor medicamente de către organism.
 • Inhibitori de monoaminoxidază.
 • Opioide. Amestecarea unui stimulent (cum ar fi Adderall sau Vyvanse) și a unui opioid (cum ar fi Vicodin sau OxyContin) poate crea complicații fiziologice și mentale, inclusiv dependența. Persoanele cărora li s-au prescris ambele tipuri de medicamente ar trebui să fie monitorizate îndeaproape de către medicul lor.

Adderall
Ca și alți stimulenți, Adderall poate provoca vasculopatie periferică, inclusiv fenomenul Raynaud. Vasculopatia periferică poate provoca probleme vasculare cu simptome care includ oboseală și crampe la picioare.

Inhibitorii pompei de protoni pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra Adderall și pot crește cantitatea absorbită de organism.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre alte interacțiuni cu Adderall în special, inclusiv cele care pot apărea frecvent.

Vyvanse
Ocazional, Vyvanse poate crea o reacție adversă la inhibitorii CYP2D6 precum Wellbutrin și Cymbalta. Acești inhibitori ai CYP2D6 pot crește absorbția Vyvanse de către organism.

Deoarece multe dintre posibilele sale reacții adverse se suprapun cu Adderall, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră despre avantajele și dezavantajele specifice situației dumneavoastră atunci când luați Vyvanse.

 

Ambele Vyvanse și Adderall s-au dovedit a fi eficiente pentru tratarea ADHD. Cele mai mari diferențe dintre cele două medicamente sunt:

 • formele
 • cât de des le iei
 • potențialul lor de utilizare greșită

Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a alege medicamentul care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră.

Alegerea medicamentului ADHD potrivit este uneori o chestiune de încercare și eroare. Dacă primul medicament pe care îl alegeți nu funcționează sau prezintă prea multe efecte secundare negative, puteți discuta cu medicul dumneavoastră despre încercarea unui alt medicament.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.