Modafinil – Prospect, Efecte secundare si mod de utilizare.

Modafinil este un medicament prescris in SUA cu precadere pentru a trata narcolepsia, tulburarea de somn cronică cauzată de lucrul în schimburi si deficitul de atenţie şi hiperactivitate (ADHD). A devenit cunoscut, ca un ameliorator cognitivi, cand este folosit in alte scopuri decat cele indicate in prospect.. Luand in considerare ritmul alert al vietii din ultimele decade, multi oameni sunt de parere ca trebuie sa indeplineasca o lista  de cerinte mentale in continua crestere mult mai repede decat si-ar fi imaginat generatiile anterioare. Pentru unii din ei, raspunsul a fost sa se bazeze pe medicamente numite “medicamente inteligente” pentru imbunatatirea performantelor cognitive. Modafinil este un medicament inteligent care este popular, cu precadere, printre studenti.

Creat de Michel Jouvet in Franta in anii 1970, Modafinil a fost aprobat  pentru utilizarea de catre adulti de Administratia pentru Alimentatie si Medicamente (FDA) in 1998. Brandul sub care se comercializeaza Modafinil in SUA este Provigil. Distribuit de compania farmaceutica Cephlon Inc., acest medicament inteligent se comercializeaza sub forma de pilule. Desi FDA l-a aprobat ca tratament pentru narcolepie, alte tulburari de somn, tulburari de somn cauzate de lucrul in schimburi si sindromul de apnee obstructivă în timpul somnului, multi doctori il prescriu si pentru alte intrebuintari. Prin cele mai cunoscute intrebuintari, cand este folosit in alte scopuri decat cele indicate in prospect, mentionam: cresterea puterii de concentrare, imbunatatirea memoriei, imbunatatirea simptomelor de depresie si tratarea sclerozei multiple.

Ce este un medicament inteligent?
Medicamentele inteligente sunt cunoscute ca amplificatori cognitivi. Aceste substante nu duc la o imbunatatire accelerata a inteligentei unei persoane.  Totusi, ele pot imbunatati functiile creierului prin cresterea nivelului a numerosi neurotransmitatori ai creierului si prin stimularea cresterii activitatii creierului. Unii cercetatori sunt de parere ca pot avea ca rezultat imbunatatirea memoriei, starii de spirit, atentiei, abilitatea de a indeplini sarcini mentale si o mai buna putere de concentrare.

Unele medicamente inteligente care maresc capacitatea de memorare si concentrare si care sunt preferate de studenti, actioneaza prin cresterea fluxul de sange catre creier. Aceast lucru creste rezerva de oxigen, glucoza si nutrienti a organului. Medicamentele inteligente ca Modafinil sunt folosite pentru a creste energia mentala si permite studentilor sa studieze pana noaptea tarziu fara a simti nevoia de odihna. Exemple de medimente inteligente includ:

  • Adderall – care este folosit in tratarea ADHD prin stimularea eliberarii de dopamina si noradrenalina din neuroni.
  • Ritalin este un alt stimulator al sistemului nervos central folosit in tratarea ADHD si ADD.
  • Hydergina este numele brandului pentru o clasa de medicamente care actioneaza pe multiple cai pentru marirea abilitatilor mentale si incetinerea imbatranirii creierului.

sulbutiamina

Doua medicamente inteligente preferate in mod deosebit printre studenit pentru cresterea performantelor cognitive sunt amfetaminele Adderall si Ritalin. Medicii prescriu in mod normal ambele medicamente pentru tratarea deficitului de atenţie şi hiperactivitate (ADHD). Recenziile utilizatorilor spun ca imbunatatesc concentrarea, memoria, atentia, dar pot exista si efecte secundare legate de toleranta, dependenta si deturnarea utilizarii.

 

Beneficiile Medicamentului Inteligent Modafinil
Multi experti in sanatate vad Modafinil ca o alternativa promitatoare fata de medicamentele stimulante prescrise in tratamentul ADHD. Deoarece Modafinil nu actioneaza ca stimulentele obisnuite, expertii cred ca exista o sansa mai mica ca acest medicament sa duca probleme legate de dependent sau deturnarea utilizarii si nu cresc presiunea arteriala a pacientului. Totusi, FDA nu a emis o aprobarea oficiale pentru utilizarea Modafinil in tratamentul acestei boli.

Cercetari ample au fost facute pentru a determina exact cum afecteaza acest medicament creierul si pentru a determina caracteristicile care fac din Modafinil un medicament inteligent. Cercetatorii nu au descoperit inca modul exact in care acesta interactioneaza cu neurotrasmitatorii si sistemele creierului. Au determinat, totusi, ca modafinil creste nivelul histaminei pentru a marii starea de trezie. Histamina este hormonul natural care controleaza ciclul de somn/veghe al unei persoane si mentine activitatea din timpul zilei.

Expertii au descoperit ca modafinil actioneaza pentru a stopa actiunile transferului de dopamina. Dopamina este un neutrotrasmitator legat de concentrare, orientarea catre rezultate si motivatie. Asta duce la un nivel de concentratie de dopamina mai mare in neuroni. Chiar si dupa ce efectul Modafinil  dispare, nivelul de dopamina ramane normal. Asta inseamna ca exista un risc scazut de deturanare a utilizarii sau a efectului de  “mahmureala” cum ar fi o scadere brusca a energiei.

Modafinil este un medicament ce se elibereaza pe baza de reteta medicala dar poate fi achizitionat online din tarile unde nu este restrictionat !

Modafinil se comercializeaza sub numele de Modalert , Waklert , Modvigil .

Este important sa cumparati de la un magazin online de incredere altfel riscati sa cumparati cu totul altceva.

Cresterea productivitatii si starea de trezie
Unii cercetatori cred ca peptidele creierului numite orexina sau hipocretina sunt responsabile pentru modul in care Modafinil actioneaza asupra creierului. Aceste 2 chimicale apar in hipotalamus si actioneaza asupra neuronilor care se extind asupra mai multor portiuni ale creierului, o parte din ele find legate de reglarea starii de trezie. Prin activarea acestor neuroni, nivelurile de dopamina si noradrenalina cresc si urmeaza apoi si o crestere a nivelului histamine. Studiile pe animale au arata ca Modafinil creste eliberarea histaminei in creier.

Atat armata din Statele Unite, cat si cea din Marea Britanie folosesc Modafinil pentru a mentine personalul activ la nivel cat mai inalt pentru 40 de ore fara intrerupere. Unele studii au aratat ca medicamentului  reduce sau elimina efectiv efectele care rezulta din privarea de somn pe termen scurt.

Studiile au aratat ca Modafinil poate ajuta persoanele care sufera de pierderi atestate de memorie dupa ce au fost privati de somn.

cumpara alpha gpc

In general, medicamentul ofera persoanelor o stare de trezie naturala pentru mai multe ore fara unele din efectele asociate cu amfetaminele sau cafeina. Multe persoane care il folosesc, in alte scopuri decat cele din prospect, spun ca pare ca le imbunatateste performantele, (ascute mintea), ajuta la rezolvarea mai rapida a problemelor si, in general, imbunatateste memoria.

Cresterea utilizarii Medicamentelor Inteligente
Cand  a fost initiat un sondaj informal online pentru a afla daca cititorii au incercat sa iti imbunatateasca concentrarea, atentia si memoria folosind medicamente ca Provigil sau Ritalin, 20% din respondent au raspunsul afirmativ. O majoritate clara de 1400 de respondent a declarat ca adultilor care sunt sanatosi ar trebui sa li se permita sa ia amplificatoare cognitive pentru probleme care nu sunt medicale. Aproape 70% au spus ca aparitia unor efecte secundare usoare reprezinta un risc acceptabil.

Este improbabil ca nootropele sa mareasca cu adevarat IQ-ul unei persoane. Totusi, medicamentele inteligente ca Modafinil pot ajuta persoanele sa isi imbunatateasca abilitatile cognitive pe care le au pe o perioada mai mare de timp.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.