Manualul incepatorului pentru imbunatatirea functiilor creierului

Ideea de a lua pastile si de a deveni instant mai inteligent este un gand la care majoritatea recunoaste ca viseaza. Cine nu ar vrea sa isi imbunatateasca memoria, puterile mentale, capacitatea de invatare si concentrare? Daca ti se da oportunitatea sa iei un supliment sau un medicament care iti creste IQ-ul, ai putea sa spui cu adevarat nu? In timp ce nicio pastila nu te poate transforma in geniu peste noapte, exista suplimente nutritionale care iti pot imbunatati unele din functiile fundamentale ale creierului care ne dau capacitatea de a ne aminti, intelege, rationaliza, comunica si invata. Exista suplimente care sunt cunoscute ca amplificatori cognitivi si sunt folosite de un numar din ce in ce mai mare de oameni care doresc un avantaj suplimentar la munca sau la scoala sau de oamenii in varsta care vor sa combata pierderile de memorii sau declinul cognitiv al varstnicilor. Ce este un amplificator cognitiv si cum functioneaza cu adevarat?

Inca de la inceputul anilor 1960, cercetatorii au fost constienti de posibilitatea de amplificare cognitiva prin suplimente. In aceasta perioada neurologii au inceput sa faca descoperiri uimitoare in domeniul substantelor care pot mari cu adevarat activitatea anumitor neurotransmitatori ai creierului. Primul dintre acesti compusi a fost Piracetamul si studiile au descoperit ca poate fi eficient in imbunatatirea formarii memoriei si memorare, dar ajuta si in alte variate procese mentale.  Pe langa asta, s-a observat ca Piracetamul este extrem de non-toxic si sigur pentru consumul uman fara ca efecte secundare serioase sa fie raportate. Inventia primul medicament din clasa Racetam a dezvoltat un nou domeniu de cercetare al suplimentelor numite Nootropice care atunci cand se traduce din greaca inseamna “orientat catre minte” („noos”= minte şi „tropos”= schimbat, spre, întoarce)

oxiracetam romania

In cei 50 de ani care au trecut de la descoperirea initiala, interesul pentru amplificatoarele cognitive a fost in continua crestere cu un ritm alert prin dorinta multor oameni de a folosi suplimente pentru creier si programe de antrenare pentru a-si creste puterea mentala. Toata lumea stie ca suplimente ca Ginkgo Biloba si Bacopa Monnieri sunt asociate cu imbunatatirea memoriei si cu totii am auzit ca pestele este o hrana benefica pentru creier. Dar aceste optiuni sunt doar o mica parte din multele suplimente care exista pe piata si care functioneaza ca amplificatori cognitivi. Care sunt unele din cele mai puternice nootropice pe care le poti lua pentru o imbunatatire semnificativa a inteligentei? De asemenea, cum functioneaza in sens larg acesti compusi si care sunt efectele secundare sau alte considerente de avut in vedere cand ne gandim la imbunatatire cognitiva?

Tipuri de amplificatori cognitive

Amplificatorii cognitivi pot ajuta la imbunatatirea memoriei, capacitatii de invatare, vitezei de rememorare, durata mentinerii atentiei, puterii de concentrare si atentiei, cresterea energiei mentale si multe altele. In functie de obiectivele personale si nevoi, poti descoperi ca unele suplimente functioneaza exceptional pentru tine in timp ce unele nu sunt eficiente. Din cauza chimiei creierului puternic individualizata, majoritatea oamenilor va descoperi ca este necesara putina testare pentru a determina complexul perfect de compusi. Totusi, exista unele puncte comune de plecare prin care va trece majoritatea incepatorilor cand testeaza  Nootropicele.

pramiracetam romania

Piracetam este recunoscut ca fiind prima substanta nootropica dezvoltata. A fost descoperit la inceputul anilor 1960 din greseala si a fost considerate o descoperire revolutionare de cercetatorii care lucrau la acest proiect. Chiar si astazi, este inca cel mai popular nootropic folosit ca o modalitate de a imbunatati memoria si invatarea, cresterea mentinerii atentiei, concentrarea si atentia. Desi exista multi amplificatori cognitivi care sunt mai putenici, Piracetam este inca foarte eficient si ofera o gama larga de beneficii. Intradevar, un nou venit in aceasta lume ar face bine sa inceapa cu acest supliment.

O data devenit experimentat in folosirea Piracetamului, vei dori sa incerci si alte medicamente din clasa racetam a familiei Nootropice. Aceste suplimente sunt toate derivate din Piracetam si include mecanisme de actiune modificate usor care ofera efecte orientate. Aceste includ:

  • Aniracetam: Care are proprietati putenice legate de imbunatatirea starii de spirit si impotriva anxietatii
  • Oxiracetem – considerat a fi ce mai bun amplificator logic din familia nootropicelor
  • Pramiracetam – cel mai puternic Racetam de mare ajutor atentiei si concentrarii

Un numar de suplimente dietetice comune pot fi amplificatori cognitivi pana la un punct. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt suplimentele din familia vitaminei B. Suplimentele ca Inositol, Sulbutiamina, Colina si chiar Lecitina s-a demonstrat ca pot influenta pozitiv functia cognitiva. In multe cazuri, ele pot ajuta la potentarea efectelor Nootropicelor. Colina, in mod deosebit, este necesara pemtru a produce neurotransmitatorul central pentru memorie si plasticitatea sinapselor. Poti incerca sa combini Colina CDP, Citicolina sau Alpha GPC colina cu piracetam ca un complex de amplificatori cognitivi pentru incepatori.

alpha gpc romania

Dopaminergicele sunt tipuri de suplimente care au efecte asupra neurotransmitatorului Dopamina din creier. Acesta chimicala puternica din creier ajuta la controlul unor functii ca miscarea sau starea de spirit. Multi oameni se refera la dopamine ca un neutrotransmitator al placerii, dar joaca un rol essential in asa numitele functii executive ale creierului ca acordarea atentiei. Duce la cresterea atentiei, starii de alerta si chiar a activitatii anti-oxidante a creierului si a corpului. Cateva dopaminergice puternice sunt 5-HTP, Mucuna, Prurien cu L-Dopa si Sulbutiamina.

Cum functioneaza Nootropicele?

Toate nootropicele actioneaza in moduri usor diferite, dar mecanismele de actiune includ in general suplimente care trec de barieră hematoencefalică si intra in sistemul nervos central. O data ce asta se intampla, se pot lega de zona receptorul neutronsmitatorului sau pot cauta alta tinta in creier. Unele inhiba epuizarea neutrotransmitatorilor si altor chimicale importante din creier (care ajuta la cresterea nivelurilor de circulatie)

Nootropicele au de asemenea, efecte pozitive de  mentinerea si sanatatea neuronilor. Asta include capacitatea de a creste fluxul de sange din creier si imbunatateste in general transportul de nutrienti. In plus, sunt insotiti in general de cresterea asimilarii de oxigen si cresterea metabolismului glucozei in creier. Unele nootropice sunt cunoscute pentru cresterea fluiditatii membranelor celulelor creierului care se asigura ca nutrientii necesari ajung in celule in timp ce deseurile sunt indepartate in mod eficient. Toate aceste schimbari minore ajuta la imbunatatirea raspunsul neuronilor si cresterea numarului si vitezei comunicarii neurale in timp ce previne deterioarea celulara.

Posibile efecte secundare

Exista pe piata multe tipuri de medicamente si suplimente inteligente care iti pot imbunatati temporar performantele mentale, dar care sfarsesc prin a prezenta riscul de efecte secundare negative. Adderall-un medicament care combina mai multe tipuri de sari de amfetamina- este exemplu perfect. Acest produs farmaceutic iti poate oferi o concentrare pe obiective substantiala, acesta fiind motivul pentru care este folosit in tratarea pacientilor cu ADD sau ADHD. Totusi, multi oameni care folosesc Aderall spun ca ii face sa se simta epuizati a doua zi si poate duce la probleme serioase cum ar fi dependenta sau probleme cardiovasculare. Aceste medicamente inteligente sunt periculoase daca sunt folosite des si ar trebui luat doar cu recomandarea doctorului.

ghid nootropicePe de alta parte, Nootropice si alte suplimente pure pentru imbunatatirea cognitiva,sunt recunoscute ca fiind foarte sigure cand sunt administrate conform dozajului optim. Pentru ca un compus sa fie considerat nootropic conform definitiei oficiale, trebuie, de fapt, sa fie neuroprotectiv si aproape lipsit de toxicitate. Asta inseamna ca aceste suplimente cand sunt folosite adecvat, nu vor cauza probleme sau efecte secundare pe termen lung.

Exista totusi, usoare efecte secundare pe termen scurt pe care le poti experimenta, acestea variaza in functie de clasa de nootropice pe care o folosesti, dar constau in general in dureri de cap sau problem gastrointestinale cum ar fi indigestia sau durerea de stomac. In general, aceste suplimente sunt tolerate bine si este foarte putin probabil sa duca la reactii negative daca sunt luate pe cont propriu. Daca nu folosesti unele din variantele mai stimulante (Armodafinil, Modafinil, Adrafinil, etc) , nu vei avea probleme legate de toleranta. Asigura-te doar ca urmezi recomandarile si incepi cu cea mai mica doza existenta. Creste doza doar atunci cand devii familiar cu efectele.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.