Modafinil: oboseala decizionala si dependenta de munca

Modafinil: oboseala decizionala si dependenta de munca

Modafinilul (Provigil) ajută la menținerea atentiei si elimina oboseala. Aprobat pentru prima dată in a trata narcolepsia, modafinilul este de asemenea utilizat pentru a trata somnolența excesivă în timpul zilei cauzată de apneea obstructivă în somn sau tulburarea de somn în schimburi.

Fara reteta a fost folosit pentru a ajuta persoanele cu boala Parkinson, ADHD, sindromul de oboseală cronică și pe cei cu scleroza multiplă să rămână în alertă și a fost adorat de studenți, directori și armate ca o modalitate de a combate lipsa de somn și oboseala. Unele articole se referă la el ca fiind primul medicament inteligent sau adevaratul nootrop. Dar chiar este?

Îngrijorător, nici măcar experții nu vă pot spune exact cum funcționează, deși au elucidat că îmbunătățește mai multe substanțe chimice și neurotransmițători din creier, inclusiv dopamina, serotonina, histamina, glutamatul și GABA. Studiile au arătat că efectele de stimulare a modafinilului se potrivesc cu stimulente precum amfetamina și metilfenidatul, deși structura sa este unică și nu este comparabilă cu acelea.

Dar la fel ca stimulentele, afectează mintea, provocând sentimente de vigilență, gândire și percepție îmbunătățite. După cum vă vor spune majoritatea farmaciștilor și medicilor, ORICE medicament cu aceste efecte întărește consumul de droguri și prezintă un risc potențial de dependență.

Modafinil: Efecte secundare relativ ușoare
Peste o treime dintre persoanele care iau modafinil raportează durerea de cap ca efect secundar, greața fiind următoarea plângere cea mai frecventă (11% dintre persoanele care iau modafinil). Alte reacții adverse, cum ar fi rinita, nervozitatea și anxietatea, durerile de spate, insomnia și plângerile gastrointestinale (cum ar fi diareea, indigestia) au fost raportate de mai puțin de 10% dintre participanții la studiile clinice.

Modafinilul poate reduce eficacitatea contraceptivelor hormonale prin interferarea cu enzimele care convertesc acești hormoni în forma lor activă.

Rareori, la modafinil au apărut erupții cutanate care pun viața în pericol, inclusiv sindromul Stevens-Johnson și sindromul de hipersensibilitate indus de medicamente. Majoritatea reacțiilor sunt probabil legate de alergie. Căutați un tratament urgent dacă aveți semne de erupție cutanată sau alte reacții de tip alergic (cum ar fi umflarea feței, dificultăți de respirație).

Deși modafinilul există de peste 20 de ani, experții nu sunt siguri cât de mult afectează creierul utilizarea pe termen lung. Unii sunt îngrijorați de privarea cronică de somn, capacitatea viitoare de a dormi, tendințele antisociale crescute și o suprimare a emoțiilor, precum și problemele legate de dependenta.

Modafinil cu cafea: alegerea Wall Street-ului?

Presiunea de a-i depăși pe alții în lumea competitivă a afacerilor de astăzi este imensă. Deci, nu este surprinzător că unii dintre cei mai mari utilizatori de modafinil sunt antreprenori și mileniali. Blogurile on-line strălucesc despre concentrare neclintită, niveluri supraomenești de concentrare și putere prin zile de lucru de 14 ore. La capătul opus al spectrului, există, de asemenea, rapoartele de întreruperi care apar atunci când modafinilul este amestecat cu alcool și anxietatea experimentată la ieșirea din droguri.

În ciuda faptului că este o substanță controlată, mulți angajați cu guler alb obțin în mod ilegal modafinilul sau rudele lui apropiate, armodafinil- modalert, de pe internet fără prescripție medicală.

CUMPARA MODAFINIL

Modafinilul are într-adevăr efecte de îmbunătățire cognitivă?

Doar câteva studii mici au investigat efectele Modafinilului asupra cogniției, cu rezultate mixte.

Participanții au raportat că se simt mai atenți, atenți și energici, într-un studiu din 2003, și au fost raportate unele îmbunătățiri ale anumitor sarcini de memorie – cum ar fi memorarea cifrelor și recunoașterea vizuală. În plus, a existat o scădere a impulsivității. Un studiu din 2014 a arătat, de asemenea, îmbunătățiri în luarea deciziilor impulsive, dar nicio diferență în ceea ce privește acuratețea performanței.

Un studiu din 2017 care a comparat efectele modafinilului, metilfenidatului și cofeinei la jucătorii de șah a constatat că atât modafinil, cât și metilfenidat au îmbunătățit performanța, totuși a fost în detrimentul timpului (ambele au făcut ca jocurile să dureze mai mult deoarece timpul petrecut reflectând la fiecare mișcare a fost crescut).

Când a fost utilizat ca tratament suplimentar pentru persoanele cu schizofrenie, modafinilul sau armodafinilul (o substanță similară) au avut un efect ușor în reducerea simptomelor negative ale schizofreniei la persoanele care nu erau bolnave cronic sau cu o povară mare de simptome negative.

Modafinilul ajută la oboseala decizională?

Știm cu toții cât de obositor poate fi să trebuiască să iei decizie dupa decizie. Termenul „Oboseala decizională” descrie modul în care abilitățile noastre de luare a deciziilor se înrăutățesc cu cât a trebuit să luăm mai multe decizii anterior. Când energia noastră mentală scade, avem mai multe șanse să acționăm imprudent sau impulsiv. Sau, sa nu face nimic.

Într-o revizuire a 24 de studii care au investigat utilizarea modafinilului la persoanele sănătoase, care nu suferă de somn, cercetătorii au concluzionat că modafinilul ajuta la îmbunătățirea atenției și a învățării pentru procese de gândire mai complexe decât pentru sarcini de bază.

Deși nu a avut nicio diferență pentru memoria de lucru sau pentru înțelegerea diferitelor puncte de vedere, a îmbunătățit procesul de luare a deciziilor și planificarea. În câteva studii, modafinilul a afectat negativ creativitatea, deși, în general, efectele secundare au fost ușoare și au inclus insomnie, greață și dureri de cap.

Deci, deși modafinilul vă poate îmbunătăți concentrarea și vă permite să continuați să luați decizii până la primele ore ale dimineții, nu există nicio garanție că acestea vor fi întotdeauna deciziile corecte. Și rețineți că puține studii au analizat consecințele pe termen lung ale utilizării modafinilului.

Modafinil ca medicament de îmbunătățire a performanței

Modafinilul și derivatul său modalert sunt interzise în competiție de către Agenția Mondială Antidoping, cu excepția cazului în care un atlet a fost diagnosticat cu narcolepsie și a obținut o scutire de utilizare terapeutică înainte de eveniment.

Numeroși sportivi au folosit modafinilul pentru a-și îmbunătăți concentrarea și timpul de recuperare. În 2003, Kelli White a câștigat atât la 100 m, cât și la 200 m la Campionatele Mondiale de atletism – o realizare rară la sprint dublu. Cu toate acestea, gloria ei de a câștiga abia a durat câteva ore, când la scurt timp după ea a fost testata pozitiv cu modafinil. Din nefericire pentru ea, U.S.A Track and Field nu i-a cumpărat povestea „Am narcolepsie” și ulterior a fost deposedata de ambele medalii.

Creșterea gradului de conștientizare pe campul de lupta

Deși toată lumea are nevoie de opt ore bune de somn pe noapte, uneori acest lucru este nerealist când se întâmplă alte lucruri… cum ar fi războiul… sau o misiune spațială.

Modafinilul a înlocuit dexamfetamina ca „pilulă” a armatei în 2012. Modafinilul este folosit pentru a menține vigilența, a îmbunătăți raționamentul și a crește percepția riscului la piloții și soldații lipsiți de somn în timpul misiunilor îndelungate.

Efectele secundare dintr-un studiu pe șase piloți de elicopter au inclus vertij, greață și amețeli. Efectele modafinilului au fost evaluate ca fiind cele mai semnificative între orele 03:30 și 11:30, când pierderea somnului a fost combinată cu ritmul circadian natural.

Modafinilul este, de asemenea, utilizat pentru a optimiza performanța astronauților de pe Stația Spațială Internațională, îmbunătățind întreruperile ritmului circadian și compensând calitatea redusă a somnului.

 

CUMPARA MODAFINIL

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.