Cerebrolysin imbunatatirea functiilor cognitive si a memoriei

Cerebrolysin este un medicament nootrop care poate îmbunătăți funcția cognitivă și memoria. In unele tari acest medicament se utilizeaza pentru a trata demența, accidentul vascular cerebral și leziunile cerebrale. Citiți mai multe pentru a afla despre efectele și utilizările acestui medicament și despre potențialele efecte secundare ale acestuia.

Ce este Cerebrolysin?
Cerebrolysin este considerată a fi un nootrop, un medicament inteligent care poate îmbunătăți funcția cognitivă. Este un amestec de aminoacizi și proteine ​​derivate din creierul de porc, incluzand:

 • Factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF)
 • Factorul neurotrofic derivat din linia celulară glială (GDNF)
 • Factorul de creștere a nervilor (NGF)
 • Factorul neurotrofic ciliar (CNTF)
 • Aceste proteine ​​se găsesc și în mod natural în creierul uman, unde joacă un rol important în dezvoltarea și repararea celulelor cerebrale.

Cerebrolysin nu este aprobat pentru uz medical în Statele Unite. Cu toate acestea, acest medicament este uneori utilizat în unele tari din Europa și Asia pentru tratamentul accidentului vascular cerebral, leziunilor cerebrale traumatice și demenței.

1) Accident vascular cerebral
O serie de studii clinice sugerează că Cerebrolysin poate ajuta la îmbunătățirea cogniției, a funcției motorii și a timpului de recuperare la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral acut.

De exemplu, un studiu clinic multicentric randomizat controlat cu placebo pe 208 pacienți a examinat efectele administrării Cerebrolysin în decurs de 72 de ore de la un accident vascular cerebral și timp de 21 de zile după. Cercetătorii au descoperit că cei cu Cerebrolysin au avut rezultate mai bune la testele de măsurare a cogniției și a funcției motorii.

2) Leziuni cerebrale traumatice
Există dovezi că Cerebrolysin poate îmbunătăți recuperarea și poate reduce dizabilitatea la cei care au suferit o leziune cerebrală traumatică.

O revizuire sistematică a 5 studii clinice, incluzand 5685 de pacienți, sugerează că Cerebrolysin poate proteja împotriva deficitelor cognitive și motorii asociate cu leziuni cerebrale.

Într-un studiu randomizat controlat cu placebo pe 32 de pacienți, Cerebrolysin a îmbunătățit memoria pe termen lung.

Un alt studiu randomizat controlat cu placebo pe 158 de sugari a constatat că Cerebrolysin poate preveni deficitele de vorbire și poate îmbunătăți interacțiunea socială la nou-născuții cu leziuni cerebrale severe.

Cu toate acestea, în multe dintre aceste studii, Cerebrolysin nu a redus riscul de deces asociat cu leziuni cerebrale traumatice.

3) Demența
Mai multe studii clinice au studiat beneficiile potențiale ale Cerebrolysin asupra demenței vasculare, o formă de demență cauzată de afectarea fluxului sanguin la creier. Aceste studii sugerează că Cerebrolysin poate îmbunătăți cogniția, memoria și funcția generală.

4) Boala Alzheimer
O meta-analiză a 6 studii clinice a constatat că Cerebrolysin poate îmbunătăți funcția cognitivă la cei cu boală Alzheimer uşoară până la moderată.

O altă revizuire a 15 studii clinice care includ 2446 de subiecți sugerează că dozele mari de Cerebrolysin pot reduce simptomele psihologice și pot încetini progresia bolii la pacienții cu Alzheimer.

Următoarele beneficii pretinse ale Cerebrolysin sunt susținute doar de studii clinice limitate. Nu există dovezi suficiente pentru a susține utilizarea Cerebrolysin pentru oricare dintre utilizările enumerate mai jos.

Cerebrolysin trebuie luat întotdeauna sub îndrumarea unui medic. Nu trebuie utilizat niciodată ca înlocuitor pentru terapiile medicale aprobate.

cerebrolysinFuncția cognitivă
Conform unui studiu efectuat pe 109 pacienți schizofrenici, Cerebrolysin poate îmbunătăți funcția cognitivă și memoria.

Un alt studiu pe 54 de adulți în vârstă cu pierderi de memorie a constatat că un derivat al Cerebrolysin, N-PEP-12, a îmbunătățit memoria.

Într-un mic studiu pe 6 subiecți vârstnici sănătoși, o singură doză de Cerebrolysin a îmbunătățit memoria și atenția.

Depresie
Un studiu pe 20 de pacienți cu depresie rezistentă la tratament a constatat că Cerebrolysin, în combinație cu antidepresivele convenționale, poate fi mai eficient pentru ameliorarea simptomelor decât antidepresivele singure.

Un studiu diferit pe 40 de pacienți cu depresie a constatat că adăugarea de Cerebrolysin la Venlafaxină (un antidepresiv) poate îmbunătăți răspunsul la terapia antidepresivă și poate reduce efectele secundare .

Autism
Într-un studiu pe 19 copii cu autism și 8 cu sindrom Asperger, terapia cu Cerebrolysin a îmbunătățit funcția cognitivă la toți cu Asperger și la 89% dintre pacienții cu autism .

Într-un alt studiu pe 43 de copii cu autism, 27 de copii (62,8%) au prezentat semne de ameliorare după ce au primit medicamentul.

ADHD
Într-un studiu pe 60 de copii cu ADHD, a îmbunătățit simptomele la 70 până la 86% dintre subiecți.

Paralizie cerebrală
Conform unui studiu efectuat pe 50 de copii cu paralizie cerebrală, Cerebrolysin poate îmbunătăți funcția motorie atunci când este adăugat la terapia de reabilitare.

Sindromul Rett
Sindromul Rett este o tulburare genetică rară a creierului caracterizată prin tulburări de vorbire, coordonare și mișcare.

Un studiu pilot pe 9 fete cu sindrom RETT a constatat că poate îmbunătăți comportamentul, atenția, abilitățile fizice și comunicarea socială nonverbală. De asemenea, poate restabili funcțiile la nivel înalt ale creierului, măsurate prin EEG.

Neuropatie diabetică
Într-un studiu efectuat pe 20 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, acesta a atenuat durerea asociată cu neuropatia diabetică (leziuni ale nervilor cauzate de diabet). O terapie de 10 zile a dus la îmbunătățiri care au durat cel puțin 6 săptămâni.

Cercetarea animalelor
Nicio dovadă clinică nu susține utilizarea Cerebrolysin pentru oricare dintre afecțiunile enumerate în această secțiune. Mai jos este un rezumat al cercetărilor existente pe animale și pe celule, care ar trebui să ghideze eforturile de investigație ulterioare. Cu toate acestea, studiile enumerate mai jos nu trebuie interpretate ca susținând niciun beneficiu pentru sănătate.

Boala Parkinson
Nanosferele de Cerebrolysin au încetinit progresia bolii la un șoarece cu Parkinson.

Un studiu pe șobolani cu boala Parkinson sugerează că Cerebrolysin poate promova supraviețuirea celulelor creierului și poate îmbunătăți simptomele motorii.

Un alt studiu la șobolani a constatat că Cerebrolysin poate reduce stresul oxidativ, poate restabili nivelul de dopamină din creier și poate îmbunătăți comportamentul la șobolanii cu boala Parkinson.

Anxietate
Un studiu la șobolani a constatat că poate reduce anxietatea, conform testelor labirintice care măsoară anxietatea .

Efecte secundare
Conform studiilor clinice, Cerebrolysin este în general sigur și bine tolerat de către pacienți.

Efectele secundare sunt de obicei ușoare și temporare. Mai jos sunt câteva reacții adverse raportate frecvent. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți reacții adverse care persistă sau se agravează:

 • Dureri de cap
 • Ameţeală
 • Insomnie
 • Agitaţie
 • Senzatie arzatoare
 • Transpiraţie
 • Pierdere în greutate
 • Anxietate
 • Confuzie
 • Oboseală
 • Simptome asemănătoare gripei
 • Diaree
 • Greaţă
 • Vărsături cu palpitații ale inimii (rar)
 • Reacții la locul injectării (iritare, mâncărime)

Contraindicatii
Există unele dovezi că poate crește riscul de convulsii. Cei cu risc de convulsii, inclusiv pacienții epileptici, ar trebui să evite acest medicament .

Pacienții cu insuficiență renală severă sau acută nu trebuie să ia Cerebrolysin. Acesta este un medicament pe bază de proteine ​​și poate agrava simptomele la cei cu insuficiență renală.

memoproveInteracțiuni medicamentoase
Dacă luați Cerebrolysin, spuneți medicului dumneavoastră, deoarece pot exista interacțiuni neașteptate și potențial periculoase cu alte medicamente sau afecțiuni de sănătate. Interacțiunile medicamentoase ale Cerebrolysin nu sunt bine cercetate și pot exista mai multe interacțiuni potențiale dincolo de cele discutate aici.

Există unele dovezi că poate crește acumularea de litiu în țesuturile creierului. Cei care iau terapie cu litiu ar trebui să fie precauți atunci când iau acest medicament.

Unele studii arată că  poate îmbunătăți acțiunea antidepresivelor. Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați Cerebrolysin și antidepresive.

Dozare
Acesta este disponibil sub formă de soluție, care poate fi administrată prin injecție IV, injecție IM sau perfuzie IV. Dozele trebuie administrate de un profesionist din domeniul sănătății.

Dozele de Cerebrolysin pot varia de la 10 la 50 ml pe zi, în funcție de starea și vârsta pacientului. Fiecare ml conține 215,2 mg de Cerebrolysin.

Genetica
Purtătorii unei variante genice care crește riscul bolii Alzheimer, APOE-ε4 (rs7412-C, rs429358-C), pot avea un răspuns scăzut la Cerebrolysin. Într-un studiu, pacienții cu Alzheimer fără această variantă au avut de trei ori mai multe șanse de a răspunde la tratament.

Cu toate acestea, într-un alt studiu, a fost mai eficient în creșterea nivelurilor de BDNF, o proteină care îmbunătățește creșterea și supraviețuirea celulelor creierului, la purtătorii APOE-ε4.

Nootropice asemănătoare

MemoProve este un nou nootropic revoluționar natural de provenienta Ruseasca, care susține memoria în pierderile de memorie. Este dovedit clinic că îmbunătățește memoria, vigilența și concentrarea prin activitatea unui amestec patentat de neuropeptide.

MemoProve conține un amestec patentat de Neuropeptide (lanțuri mici de aminoacizi) care imită creșterea nervilor într-un creier care funcționează bine. Aceste neuropeptide, cunoscute sub numele de N-PEP-12, contracarează modificările neurodegenerative care apar pe parcursul procesului normal de îmbătrânire, oferind suport de protecție și regenerare neuronilor din creier.

 

Comanda Online

Cerebrolysin poate fi comandat de pe siteul RuPharma.com

O alternativa la Cerebrolysin ce actioneaza pe acelasi principiu este Memoprove  ce poate fi comandat de pe siteul RuPharma.com

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.