Undele cerebrale si limbajul acestora

EEG (electroencefalograful) măsoară undele cerebrale de diferite frecvențe în creier. Electrozii sunt plasați pe anumite locuri de pe scalp pentru a detecta și înregistra impulsurile electrice din creier.

O frecvență reprezinta de câte ori se repetă o undă într-o secundă. Poate fi comparat cu frecvențele pe care le acordați la radio. Dacă oricare dintre aceste frecvențe este deficitară, excesivă sau dificil de accesat, performanța noastră mentală poate avea de suferit.

EEG-ul brut a fost de obicei descris în termeni de benzi de frecvență: Gamma {mai mare de 30 Hz) BETA (13-30 Hz), ALPHA (8-12 Hz), THETA (4-8 Hz) și DELTA (mai puțin de 4 Hz). ).

De exemplu: creierul nostru folosește 13Hz (alfa ridicat sau beta scăzut) pentru inteligența „activă”. Adesea, găsim persoane care prezintă dizabilități de învățare și probleme de atenție, având o deficiență a activității de 13 Hz în anumite regiuni ale creierului, care afectează capacitatea de a efectua cu ușurință sarcini de secvențiere și calcule matematice.

Frecvențele undelor cerebrale:

DELTA (0,1 până la 3,5 Hz)
Cele mai joase frecvențe sunt delta. Acestea sunt mai mici de 4 Hz și apar în somn profund și în unele procese anormale. Este ritmul dominant la sugarii de până la un an și este prezent în stadiile 3 și 4 ale somnului.

Tinde să fie cea mai mare ca amplitudine și cele mai lente unde. Creștem undele Delta pentru a ne scădea gradul de conștientizare a lumii fizice. De asemenea, accesăm informații în mintea noastră inconștientă prin Delta.

Performanții de vârf scad undele Delta atunci când este necesara o focalizare ridicată și performanță de vârf. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor diagnosticate cu tulburare de deficit de atenție cresc în mod natural mai degrabă decât scad activitatea Delta atunci când încearcă să se concentreze.

Răspunsul inadecvat Delta limitează adesea sever capacitatea de a se concentra și de a menține atenția. Este ca și cum creierul este blocat într-o stare perpetuă de somnolență. Un alt mod de a te uita la Delta este să-ți imaginezi că conduci într-o mașină în treapta 1… nu vei ajunge nicăieri foarte repede. Deci Delta ar reprezenta treapta 1.

  1. Distribuție: în general largă sau difuză; poate fi bilateral, larg răspândit
  2. Stări subiective de sentiment: somn profund, fără vise, somn non-REM, transă, inconștient
  3. Sarcini și comportamente asociate: letargic, nemișcat, neatent
  4. Corelații fiziologice: nemișcare, nivel scăzut de excitare
  5. Efectele antrenamentului: poate induce somnolență, transă, stări profund relaxate

THETA (4-8 Hz)

Următoarea undă cerebrală este theta. Activitatea Theta are o frecvență de 3,5 până la 7,5 Hz și este clasificată ca activitate „lentă”. Aceasta reprezinta legătură cu creativitatea, intuiția, visarea cu ochii deschiși și fantezia și este un depozit pentru amintiri, emoții, senzații.

Undele Theta sunt puternice în timpul concentrării interne, meditației, rugăciunii și conștientizării spirituale. Reflectă starea dintre veghe și somn și se axeaza pe subconștient. Este anormala la adulții treji, dar este perfect normala la copii de până la 13 ani. Este normala și în timpul somnului.

Se crede că Theta reflectă activitatea din sistemul limbic și din regiunile hipocampului. Theta se observă în anxietate, activare comportamentală și inhibiție comportamentală. Când ritmul theta pare să funcționeze normal, el mediază și/sau promovează comportamente adaptative, complexe, cum ar fi învățarea și memoria.

În circumstanțe emoționale neobișnuite, cum ar fi stresul sau stările de boală, poate exista un dezechilibru a trei sisteme de transmisie majore, ceea ce duce la un comportament aberant. Revenind la exemplul nostru de mașină, Theta ar fi considerată treapta a 2-a. Nu la fel de lenta ca treapta 1 (Delta), dar tot nu foarte rapida.

  • Distribuție: de obicei regională, poate implica mulți lobi, poate fi lateralizată sau difuză;
  • Stări de sentiment subiectiv: intuitiv, creativ, reamintire, fantezie, imagistică, creativ, vis, schimbarea gândurilor, somnolență; „unicitate”, „cunoaștere”
  • Sarcini și comportamente asociate: creative, intuitive; dar poate fi și distras, nefocalizat
  • Corelatii fiziologice: vindecare, integrare minte/corp
  • Efectele antrenamentului: dacă este îmbunătățită, poate induce o stare de transă în derivă. Dacă este suprimata, poate îmbunătăți concentrarea, capacitatea de a concentra atenția

ALPHA (8-12 Hz)
Undele alpha sunt cele cuprinse între 8 și 12 (Hz). Undele alpha vor atinge vârful în jurul valorii de 10 Hz. Producția bună de alpha sănătoasă promovează ingeniozitatea mentală, ajută la capacitatea de coordonare mentală, îmbunătățește sentimentul general de relaxare și oboseală.

În această stare, vă puteți deplasa rapid și eficient pentru a îndeplini orice sarcină este la îndemână. Când alpha predomină, majoritatea oamenilor se simt în largul lor și calm. Alpha pare să facă o punte între conștient și subconștient.

mindlab pro cumpara nootropice romaniaEste ritmul major observat la adulții normali relaxați – este prezent în cea mai mare parte a vieții, mai ales după 13 ani, când domină trasarea de repaus. Ritmurile alfa sunt raportate a fi derivate din substanța albă a creierului. Substanța albă poate fi considerată acea parte a creierului care conectează toate părțile între ele.

Alpha este o stare comună pentru creier și apare ori de câte ori o persoană este alertă (este un marker pentru vigilență și somn), dar nu procesează în mod activ informațiile. Ele sunt cele mai puternice peste cortexul occipital (spatele capului) și, de asemenea, peste cortexul frontal.

Alpha a fost legat de extroversiune (introvertiții arată mai puțin), creativitate (subiecții creativi arată alfa atunci când ascultă și ajung la o soluție pentru problemele creative) și munca mentală. Când alpha se află în limitele normale, avem tendința de a avea dispoziții bune, să vedem lumea cu sinceritate și să avem un sentiment de calm.

Alpha este una dintre cele mai importante frecvențe ale creierului pentru a învăța și a utiliza informațiile predate la clasă și la locul de muncă. Puteți crește alfa închizând ochii sau respirând adânc sau puteți reduce alfa prin gândire sau calcul.

Antrenamentul Alpha-Theta poate crea o creștere a senzației, a gândirii abstracte și a autocontrolului. În scenariul mașinii noastre, Alpha ar reprezenta neutru sau inactiv. Alpha ne permite să trecem cu ușurință de la o sarcină la alta.

  • Distribuție: regională, implică de obicei întregul lob; occipital puternic cu ochii închiși
  • Sentimentul subiectiv afirmă: relaxat, nu agitat, dar nu somnolent; liniştit, conştient
  • Sarcini și comportamente asociate: meditație, fără acțiune
  • Corelatii fiziologice: relaxat, vindecator
  • Efectele antrenamentului: poate produce relaxare
  • Subbanda alfa scăzută: 8-10: conștientizarea interioară a sinelui, integrarea minte/corp, echilibru
  • Subbanda alfa ridicată: 10-12: centrare, vindecare, conexiune minte/corp

BETA (peste 12 Hz)

Activitatea beta este o activitate „rapidă”. Are o frecvență de 14 Hz și mai mare. Reflectă țesutul cerebral activ desincronizat. Este de obicei văzuta pe ambele părți în distribuție simetrică și este cel mai evident frontal. Poate fi absenta sau redusa în zonele cu leziuni corticale.

Este în general privit ca un ritm normal și este ritmul dominant la cei care sunt vigilenți sau anxioși sau care au ochii deschiși.
Este starea în care se află cea mai mare parte a creierului când avem ochii deschiși și ascultăm și gândim în timpul rezolvării analitice a problemelor, judecății, luării deciziilor, procesării informațiilor despre lumea din jurul nostru.

Beta ar reprezenta overdrive sau hyperdrive în scenariul mașinii noastre.
Beta are o gamă relativ mare și a fost împărțită în gamă joasă, medie și înaltă.

12-15HZ

  • Distribuție: localizată lateral și pe lob (frontal, occipital etc.)
  • Stări subiective de sentiment: relaxat, dar concentrat, integrat
  • Sarcini și comportamente asociate: SMR scăzut poate reflecta „ADD”, lipsa de atenție concentrată
  • Corelatii fiziologice: este inhibată de mișcare; corpul de reținere poate crește SMR
  • Efectele antrenamentului: creșterea SMR poate produce o concentrare relaxată, abilități de atenție îmbunătățite,

15-18hz

  • Distribuție: localizată pe diverse zone. Poate fi concentrat pe un electrod.
  • Stări subiective de sentiment: gândire, conștientizare de sine și împrejurimi
  • Sarcini și comportamente asociate: activitate mentală
  • Corelatii fiziologice: alertă, activă, dar nu agitată
  • Efectele antrenamentului: poate crește capacitatea mentală, concentrarea, vigilența

peste 18 Hz

  • Distribuție: localizată, poate fi foarte concentrată.
  • Stări subiective de sentiment: vigilență, agitație
  • Sarcini și comportamente asociate: activitate mentală, planificare
  • Corelații fiziologice: activarea generală a funcțiilor minții și corpului.
  • Efectele antrenamentului: poate induce vigilență, dar poate produce și agitație

GAMMA (peste 30 Hz)

Gama este măsurată între 30 și 44 (Hz) și este singurul grup de frecvență găsit în fiecare parte a creierului. Atunci când creierul trebuie să prelucreze simultan informații din diferite zone, s-a emis ipoteza că activitatea de 40 Hz consolidează zonele necesare procesării simultane. O memorie bună este asociată cu o activitate de 40 Hz bine reglată și eficientă, în timp ce o deficiență de 40 Hz creează dificultăți de învățare.

  • Distribuție: foarte localizată
  • Sentimentul subiectiv afirmă: gândire; gânduri integrate
  • Sarcini și comportamente asociate: procesarea informațiilor la nivel înalt
  • Corelații fiziologice: asociate cu procesarea sarcinilor bogate în informații
  • Efectele antrenamentului: necunoscute

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.