Cresterea nivelului de serotonina fara medicamente

Nivelul crescut de serotonina are efect asupra bunei dispozitii, ajuta la pierderea kilogramelor  si imbunatateste somnul. Serotonina este un neurotransmitator care regleaza buna dispozitie si ne da un sentiment de calm si buna stare.
Atunci cand nivelurile acestui neurotransmitator sunt prea mici, aceasta poate provoca sentimente de depresie, stres, iritabilitate și anxietate. Serotonina joaca un rol important in reglementarea semnalelor de foame, agresivitate, somn, dorinta sexuala, comportament social și de memorie.
Cum se poate creste nivelul de serotonina din creier?
Există o serie de tehnici naturale care pot mari producția de serotonina, atunci când este scăzuta: Prin consumul de alimente naturale, facand exercitii fizice sau prin folosirea de 5-HTP sau L-triptofan, puteti creste nivelul acestui neurotransmițător și spori starea de spirit.

5 htp

Cum crestem nivelul de serotonina
Deficitul de serotonina este legat de depresie, mancarea peste masura, insomnie, anxietate si starea de spirit în general scăzuta. Nivelurile de serotonina pot scadea si din cauza dietelor sarace, predispoziției genetice sau ca urmare a unor alte afectiuni ale sanatatii.
Consumul excesiv de alcool si cofeina poate cauza o scadere a nivelului de serotonina. Cercetarile arata ca un nivel ridicat al hormonului stresului, cortizolul,va diminua rezerva de serotonina.
O alta cauza frecventa ce reduce serotonina este lipsa de expunerea la soare, mai ales în lunile de iarnă. Razele soarelui sunt necesare organismului prentru a produce vitamina D, care este necesară in crearea serotoninei. Când corpul uman nu primeste destula lumina solara, se poate instaura tulburarea de sezon (SAD), având ca rezultat starea de spirit proastă și nivelul de energie scăzut.
Producție Serotoninaei este strâns legată de disponibilitatea aminoacidului L-triptofan și vitaminei B6. L-triptofan este precursorul natural al serotoninei; acesta se transformă în 5-HTP iar apoi este utilizat pentru a sintetiza serotonina in creier.

Creșterea nivelul serotoninei prin alimentatie
O dieta bogata in surse de L-triptofan și Vitamina B6 este o modalitate de a crește serotonina. Cu toate acestea nu toate alimentele care contin acești compuși sunt la fel de eficiente pentru stimularea serotoninei
L-triptofan se găsește în alimente ce sunt surse bune de proteine. De exemplu carnea de curcan este renumita pentru furnizarea de L-triptofan. Alte surse includ carnea de pui, fructe de mare, pește, ouă, nuci, soia, sfecla, năut, semințe, ovăz și banane.
Cu toate acestea consumul de L-triptofan alături de alți aminoacizi care se gasesc in alimente bogate in proteine poate inhiba producerea de serotonina. Pentru ca L-triptofan sa obțina conversia de serotonina din creier acesta trebuie să treacă mai întâi de barieră de sânge. Aceasta este o barieră foarte selectiv, care va permite numai anumitor compuși sa treacă.

Utilizarea Carbohidratilor pentru a creste serotonina
Carbohidratii sunt mai predispusi să crească nivelul de serotonina din creier. Când carbohidratii sunt ingerati, insulina este eliberata în fluxul sanguin.
Insulina determină alți aminoacizi din sânge să fie preluati de celulele din corpul nostru, dar lasă L-triptofan-ul singur. L-triptofan se leaga in schimb de albumină și nu este afectat de insulină. Drept urmare nivelul de L-Triptofan din sânge este crescut în urma ingestiei de carbohidrați.

sulbutiamina nootropice romania cumpara prospect pret suplimente cognitive

Acest lucru face mai ușoara trecerea L-triptofan-ului peste bariera sange-creier, deoarece nu trebuie să concureze la fel de mult cu alți aminoacizi. Odată ce acesta a trecut de bariera, poate fi convertit în 5-HTP și ulterior se transformă în serotonină.
Deși sunt mulți cei care au avut succes cu această metodă, în unele cazuri, ingerearea de prea multi carbohidrati ne face sa luam in greutate considerabil. De aceea trebuie sa fiti prevazatori cand incercati aceasta dieta. Daca nu doriti sa luati in greutate prea brusc incercati suplimentele dietetice.

Suplimentele care ridica nivelul serotoninei
Un supliment dietetic este, L-triptofan care va ajuta sa ridicati nivelul acestui neurotransmitator. Când L-triptofan este consumată ca atare ca un supliment alimentar, este mai sigur in stare sa treaca de bariera creier-sange deoarece nu trebuie să concureze cu alți aminoacizi.
În unele cazuri, acesta poate fi amestecat cu Vitamina B6 și vitamina D pentru a spori eficacitatea.

Cu toate acestea, L-triptofan nu este suplimentul cel mai eficient pentru cresterea nivelului de serotonina.S-a demonstrat ca 5-HTP ca este mai eficient pentru stimularea serotoninei.
5-HTP este intermediarul în sinteza L-triptofan in serotonina. Atunci când este administrat ca un supliment oral, acesta este capabil să traverseze bariera hemato-encefalică și apoi servește ca precursor pentru producerea de serotonina.

CDP colina romania cumpara pret
Spre deosebire de L-triptofan, nu este limitat de rata de a traversa bariera creier-sange. Acest lucru înseamnă că se transformă mai usor in serotonină.
Sub forma de supliment, 5-HTP este extras din semințele de arbust Griffonia Simplicifolia care creste in Africa Centrala si de vest. Acesta este consumat de obicei într-o doză cuprinsă între 50 – 200 mg, luata de 1 – 3 ori pe zi.

Înainte de a utiliza 5-HTP pentru a ridica nivelul de serotonina, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de efecte secundare si interactiuni cu orice medicamente. 5-HTP nu ar trebui să fie utilizat cu alte medicamente care pot afecta nivelul de serotonina, precum ISRS sau IMAO. Acest supliment nu poate fi adecvat pentru toți utilizatorii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.