Obezitatea afecteaza capacitatea de memorare

Obezitatea afecteaza capacitatea de memorare

Persoanele afectate de obezitate ar putea suferi şi de pierderi de memorie, arată un studiu citat de BBC. Testul, efectuat pe 50 de persoane, a demonstrat că supraponderabilitatea este legată de o „memorie episodică” redusă sau de o mai slabă capacitate de a-şi aminti experienţe din trecut.

Aceasta ar putea efi explicaţia faptului că persoanele care suferă de obezitate mâncâncă din ce în ce mai des.

Studiul, iniţiat de un periodic din Marea Britanie, Quarterly Journal of Experimental Psychology, susţine că o memorie redusă a meselor recente ar putea duce la supraalimentaţie. Totuşi, alte aspecte ale memoriei, cum ar fi cunoştinţele generale, par să nu fie afectate.

Pentru a explica această ipoteză, cercetătorii au cerut celor 50 de voluntari cu IMC între 18 şi 31 (IMC între 18 şi 25 este normal; între 25 şi 30 – supraponderal; între 30 şi 35, obezitate moderată) să participe la un test de memorie. Pe ecranul unui calculator, ei au ascuns diferite obiecte în diferite fişiere la diverse ore. Apoi, voluntarii trebuia să-şi amintească unde, când şi ce obiecte au fost ascunse. Rezultatele au demonstrat că scorul persoanelor obeze a fost cu 15% mai mic decât al celor slabe.

Dr.Lucy Cheke, de la Universitatea din Cambridge, a declarat pentru BBC, că „studiul sugerează că un IMC ridicat duce la o oarecare diminuare a vivacităţii memoriei, dar obezii nu au pierderi de memorie sau amnezie. Însă, pot avea o amintire redusă a ultimei mese, cu un impact mai puţin intens în minte, şi atunci le scade abilitatea de a controla cât de mult mănâncă mai târziu.”

Doctorul Lucy Checke a emis o ipoteză potrivit căreia mecanismul memoriei ar putea avea legătura cu obezitatea şi comportamentul faţă de alimentaţie. Mai precis, deficienţele episodice de memorie sunt la baza unui cerc vicios care explică obezitatea.

S-a demonstrat deja că oamenii care se uită la televizor în timpul mesei mănâncă mai mult şi li se face foamei mai repede. Iar cei care suferă de amnezie vor mânca de mai multe ori într-o perioadă scurtă de timp.

Astfel, „este prea devreme să discutăm despre indicaţii, dar cu siguranţă am început să observăm mecanismele prin care se perpetuează obezitatea. De mult timp, specialiştii sfătuiesc populaţia să se concentreze asupra mâncării, dar asta e puţin ai greu de făcut dacă eşti deja supraponderal. Să sperăm că aceste noi cercetări vor duce la descoperirea unor metode de a ajuta oamenii”,a concluzionat dr. Cheke, potrivit BBC.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.