Vitamina C

Vitamina C

Vitamina C este o vitamină esențială pentru organismul uman, pe care acesta nu o poate produce singur. Este solubilă în apă și se găsește în foarte multe fructe și legume precum, portocale, căpșuni, kiwi, ardei grași, broccoli, varză și spanac etc. Aceasta, joacă foarte multe roluri importante și aduce beneficii impresionante pentru sănătate.

Aportul zilnic recomandat de vitamina C, este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați. Deși este recomandat să obțineți aportul de vitamina C din alimente, mulți oameni apelează la suplimente pentru a-și satisface nevoile.

Iată 7 beneficii dovedite științific de a lua un supliment de vitamina C.

1. Poate reduce riscul de boli cronice

Vitamina C este un puternic antioxidant care crește și întărește imunitatea organismului, protejând celulele de moleculele dăunătoare, numite radicali liberi. Atunci când radicalii liberi se acumulează, pot provoca o stare cunoscută sub numele de stres oxidativ , care poate determina apariția multor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă. Consumul de mai multă vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%.

2. Menține sub control hipertensiunea arterială

Studiile au arătat că vitamina C poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Aproximativ o treime dintre adulți, suferă de tensiune arterială crescută care poate cauza boli ale inimii, reprezintând principalele cauze de deces, la nivel global.

Un studiu efectuat pe animale a constatat că administrarea unui supliment de vitamina C a ajutat la relaxarea vaselor de sânge care transportă sângele din inimă, ceea ce a contribuit la scăderea nivelului tensiunii arteriale .

Mai mult, o analiză a 29 de studii la om a constatat că administrarea unui supliment de vitamina C a redus tensiunea arterială sistolică (valoarea superioară) cu 3,8 mmHg și tensiunea arterială diastolică (valoarea inferioară) cu 1,5 mmHg, în medie, la adulții sănătoși.

La adulții cu hipertensiune arterială, suplimentele cu vitamina C au redus tensiunea sistolică cu 4,9 mmHg și tensiunea diastolică cu 1,7 mmHg, în medie .

3. Reduce riscul apariției bolilor de inimă

Principala cauză de deces la nivel mondial, o reprezntă bolile inimii. Acestea apar din cauza mai multor factori , dintre care, nivelul crescut al tensiunii arteriale, al trigliceridelor sau al colesterolului LDL, precum și nivelurile scăzute ale colesterolului HDL (bun). Vitamina C ajută la reducerea acestor factori de risc.

De exemplu, o analiză a 9 studii, cu 293.172 de participanți, a constatat că, după 10 ani, persoanele care au luat cel puțin 700 mg de vitamina C, zilnic, au avut un risc cu 25% mai mic al apariției bolilor de inimă, decât cele care nu au luat un supliment de vitamina C .

Oamenii de știință îndeamnă la adoptarea unui stil de viață sănătos, indiferent de natura sursei de vitamină C, pe care o preferă oamenii, astfel ca ea să funcționeze și să genereze cât mai multe beneficii.

4. Reduce nivelul de acid uric din sânge și ajută la prevenirea atacurilor de gută

multivitamine

Guta este un tip de artrită care afectează aproximativ 4% dintre adulți. Aceasta implică dureri foarte mari și inflamarea articulațiilor, în special a celor de la degetele mari. Persoanele cu gută, manifestă umflături și atacuri bruște, severe, de durere.

Simptomele gutei apar atunci când există prea mult acid uric în sânge. Acidul uric este un produs rezidual produs de organism. La niveluri ridicate, se poate cristaliza și depune în articulații.

Mai multe studii au arătat că vitamina C poate ajuta la reducerea acidului uric din sânge și, ca urmare, la protejare împotriva atacurilor gutei.

De exemplu, în urma unui studiu care a inclus 1.387 de bărbați, s-a constatat că, o parte dintre aceștia, au consumat vitamina C și au înregistrat nivelurile semnificativ mai scăzute de acid uric, în sânge, decât cei care nu au consumat deloc.

Un alt studiu a urmat cu 46.994 de bărbați sănătoși, cu vârste de peste 20 de ani, pentru a determina dacă aportul de vitamina C influiențează dezvoltarea gutei. S-a constatat că persoanele care au consumat un supliment de vitamina C, au un risc de apariție al gutei, cu 44% mai mic ,decât al celor care nu au consumat deloc vitamina C. S-a constatat că administrarea unui supliment de vitamina C timp de 30 de zile, a redus semnificativ acidul uric din sânge.

5. Ajută la prevenirea deficitului de fier

Fierul este un nutrient important care are o varietate de funcții în organism. Este esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge și transportul oxigenului în tot corpul.

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului. Acest lucru este util mai ales pentru persoanele care adoptă o dietă fără carne, deoarece carnea este o sursă majoră de fier. Administrarea a 100 mg de vitamina C, poate îmbunătăți absorbția fierului în proporție de 67%.

Drept urmare, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului apariției de anemie în rândul persoanelor predispuse la deficit de fier.

Într-un studiu, 65 de copii ce manifestau anemie ușoară, implicit deficit de fier, au primit un supliment de vitamina C, pe parcursul a 30 de zile. Cercetătorii au descoperit că suplimentul a ajutat la ameliorarea anemiei.

6. Crește imunitatea

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să ia suplimente de vitamina C, este de a-și îmbunătăți imunitatea , deoarece vitamina C este implicată în multe funcții ale sistemului imunitar.

Vitamina C contribuie la susținerea producției de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite și fagocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor. De asemenea, ajută aceste celule albe din sânge să funcționeze mai eficient, protejându-le în același timp de daunele cauzate de molecule potențial dăunătoare, cum ar fi radicalii liberi.

În plus , vitamina C este o parte esențială a sistemului de apărare al pielii. Este transportat în mod activ pe piele, unde poate acționa ca un antioxidant și poate ajuta la întărirea barierelor piele- mediu extern. Studiile au arătat, de asemenea, că administrarea vitaminei C poate scurta timpul de vindecare a rănilor.

Mai mult, nivelurile scăzute de vitamina C au fost legate de rezultate slabe asupra sănătății. De exemplu, persoanele care au pneumonie tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina C, iar suplimentele de vitamina C s-au dovedit a scurta timpul de recuperare.

7. Îți protejează memoria și gândirea pe măsură ce îmbătrânești

Demența este o deficiență a gândirii și memoriei,care afectează peste 35 de milioane de oameni din întreaga lume și care apare de obicei în rândul adulților în vârstă .

Studiile sugerează că stresul oxidativ și inflamația la nivelul creierului, a coloanei vertebrale și a nervilor (în totalitate cunoscut sub numele de sistem nervos central-SNC), pot crește riscul de demență .

Vitamina C este un puternic antioxidant., iar nivelurile scăzute ale acestei vitamine afectează gândirea și memoria . Aportul ridicat de vitamina C luat din alimente sau suplimente s-a dovedit a avea un efect protector asupra gândirii și memoriei pe măsura înaintării în vârstă.

Vitamina C este recunoscută și pentru amelioararea răcelilor obișnuite, prevenirea apariției cancerului, bolilor oculare și în tratarea toxicității plumbului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.