Colina, elementul cheie in îmbunătățirea memoriei si in procesul de învățare

Colina, elementul cheie in îmbunătățirea memoriei si in procesul de învățare 

Colina este un nutrient esențial care joacă un rol-cheie pentru memorie, pentru învățare și pentru capacitatea noastră de a gândi. Colina este folosită pentru a realiza neurotransmițătorul acetilcolina, care este responsabil pentru activarea memoriei, a mai multor funcții legate de memorie și a neuroplasticității. Utilizarea suplimentelor pentru a stimula nivelurile de acetilcolina poate îmbunătăți functia cognitivă; unele studii au găsit anumite surse de colina eficiente pentru îmbunătățirea memoriei, atenției, comportamentului, concentrării și stării de spirit. Care sunt beneficiile colinei pentru memorie și care este cel mai bun mod de a utiliza acest nutrient pentru stimularea creierului?
Colina se găsește într-o serie de produse alimentare, iar organismul este capabil să sintetizeze cantități mici din acest compus în ficat. Surse de alimentare bogate in colina sunt ouăle, produsele lactate, carnea de vită, peștele cod și pui.Pentru vegani și vegetarieni alimentele bogate in colina sunt quinoa, tofu, laptele de soia, broccoli, conopida, spanacul, alunele, migdalele și fasolea. In ciuda varietatii de alimente bogate în colină, majoritatea populației din America de Nord suferă o deficiență a acestui nutrient din cauza alegerii unei diete sărace.

Aportul scăzut de colină poate duce la o scădere a nivelului acetilcolinei în creier. Colina este precursorul pentru acest neurotransmitator excitator, care știm că este strâns legat de memorie si functionarea creierului. Acetilcolina este implicată în mai multe etape ale memorie, în special în codificarea a noi amintiri și a învățării. Acest neurotransmitator este de asemenea implicat in sustinerea atentie si a ne ajuta la concentrare. Acesta stimulează percepția senzorială, astfel încât să rămânem mai vigilenți și să ne poate ajuta să evităm distragerile astfel încât să putem direcționa concentrarea în mod corespunzător.
Când se utilizează suplimente cu colina pentru memorie, obiectivul principal este de a oferi neuronilor colinergici mai multe dintre materiile prime necesare pentru a sinteza acetilcolina. Acetilcolina este obținută folosind enzima colină acetiltransferaza, colină și acetat. Dacă nu există suficientă colină liberă în creier pentru a face acetilcolina, neuronii colinergici pot extrage colină din alte surse cum ar fi membranele celulelor cerebrale care sunt mai puțin de dorit. Acest lucru este cunoscut sub numele de colină stripping și există unii cercetători care cred acest proces poate contribui la o scadere a functiei de memorie pe masura ce imbatranim.

Are colina efect?
A lua o pastila de colină pe zi poate ajuta la sprijinirea memoriei, in special pentru persoanele care sunt deficitare de acest nutrient sau care au un nivel scăzut de acetilcolină. Colina este considerat sigur pentru adulți și copii atunci când este utilizată în doze adecvate. Cu toate acestea, este important să rețineți că nu toate formele de suplimente au același efect la nivelul creierului. În timp ce unele tipuri sunt legate de îmbunătățiri ale memoriei și de capacități cognitive, altele nu au fost la fel de eficace în studiile clinice efectuate până în prezent.

Bitartrat de colină, citrat și clorură de colină sunt trei forme ieftine ale acestui nutrient, care sunt adesea incluse în suplimente și multi-vitamine. Cu toate acestea, rezultatele de la utilizarea acestor forme de colina nu sunt concludente pentru a demonstra beneficiile pentru îmbunătățirea memoriei. Bitartratul de colină care este cel mai frecvent utilizate dintre cele trei este dizolvat 50% in tractul gastro-intestinal, atunci când este consumat pe cale orala. Acest lucru înseamnă că are un scor scăzut de biodisponibilitate. Acesta este de asemenea asociata cu diaree și alte efecte secundare gastrointestinale datorită procesului de dizolvare.

In studiile de cercetare, colina a fost evaluată eventual ineficientă pentru reducerea simptomelor de boala Alzheimer și probabil ineficace pentru îmbunătățirea memoriei la persoanele in varsta cu pierderi de memorie. În alte studii,nu s-a observat nicio îmbunătățire semnificativă fie pentru formarea de memorie, fie pentru capacitatea cognitivă sau pentru timpul de reacție de lucru. Rețineți că acest lucru nu înseamnă că Colina în sine este ineficientă pentru imbunatatirea memoriei, în schimb acest lucru înseamnă că acest tip de supliment colină pe cale orală este în sine ineficient.

În ciuda lipsei de cercetare care sa arate colina a fi eficientă, doi dintre derivații săi s-au dovedit eficienți pentru îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive. Citicolina și Alpha GPC sunt doua dintre moleculele legaturii naturale fosfolipidice de colina găsite in corp. Fosfolipidele sunt un tip de molecule lipide (grasimi) care formează membranele celulelor din creierul nostru și joacă alte roluri în organism. Se pare că surse ale legăturii fosfolipidice de colina sunt mult mai ușor de utilizat de creier si duce la imbunatatiri mai mari pentru performanța mentală față de suplimentele de bitartrat de colina standard.

CDP colina romania
Citicolina pentru Memorie
Citicolina (CDP Colina) conține colină și citidină. Când se administrează oral, molecula citicolina este dizolvată în ficat și transformată în colină și citidină, care este apoi convertită în uridină. Uridina este o componentă importantă în ARN și poate imbunatati memoria, reduce simptomele de depresie ajuta sănătatea neuronală.A fost demonstrat că uridina, de asemenea, crește nivelurile de acetilcolină pe animale de laborator.

Colină produsă din aceasta dizolvare poate traversa bariera hemato-encefalică unde poate fi apoi folosită pentru a sintetiza fosfatidilcolina (gasite in membranelor celulare din creier) si pentru a creste nivelul de acetilcolina. În studiile de cercetare, administrarea citicolinei a imbunatatit memoria la persoanele in varsta si de varsta mijlocie, precum și la pacienții care au suferit leziuni cerebrale.

Un studiu a constatat că a lua 1000-2000mg pe zi de citicolina a condus la imbunatatiri in memoria verbală. Într-un alt studiu, o doză zilnică de 1000 mg a imbunatatit memoria, învățarea și comunicarea verbală la pacienții care suferă de traumatisme cerebrale. Un studiu pe femei sanatoase in varsta de 40-60 au constatat că administrarea 250-500mg de citicolina a dus la imbunatatirea concentrarii si a performantei mentale. Dovezile inițiale sugerează de asemenea că citicolina poate imbunatati memoria pe pacientii tineri deasemenea, cu toate că aceste studiile au fost efectuate numai pe animale și nu au fost încă verificate pe pacienti umani.

cumpara alpha gpc

Alpha GPC pentru Memorie
Alpha GPC (Alpha Glycerylphosphorylcholina, colina Alfoscerata) este un precursor direct al acetilcolinei. Cercetatorii considera a fi cel mai eficient medicament pentru colină în creier, ceea ce înseamnă că nivelul de colina in creier creste mai mult ca la alte suplimente, cum ar fi citicolina la un nivel de dozare echivalent. Este mai ușor de transportat la creier decât alte surse de colina și duce la o creștere mai mare a nivelurilor acetilcolinei în cortexul frontal. Glicerofosfat ?? celălalt compus prezent în Alpha GPC este de asemenea util în creier, deoarece este încorporat în membranele celulare ale creierului și susține integritatea structurală neuronală.
În studiile de cercetare, a lua o doză de 400 mg de Alpha GPC de trei ori pe zi a dus la imbunatatiri la pacientii cu boala Alzheimer și cu declin cognitiv. Într-un alt studiu, administrarea 1.000 mg de Alpha GPC intramuscular timp de 90 de zile a dus la imbunatatiri pentru pacientii cu dementa vasculara,in comportament și la funcția verbală. De asemenea, acest studiu a constatat Alpha GPC să fie mai eficient în comparație cu citicolina la aceeași doză. Aceste rezultate trebuie să fie repetate în studiile clinice pe adulți sănătoși, tineri pentru a confirma rezultatele. Cu toate acestea, dovezi anecdotice de la recenziile consumatorilor sugerează că această formă de colină crește performanța de memorie.

 

colina memorieConcluzii
Utilizarea Colinei pentru imbunatatirea memoriei poate fi eficientă, dar este important de a alege forma corectă de colină pentru administrare. Produse precum colină bitartrat nu au demonstrat capacitatea de a imbunatati in mod semnificativ memoria si functia cognitiva. Cu toate acestea, citicolina și Alpha GPC prezintă proprietăți de imbunatatire a memoriei. Acest lucru poate fi un rezultat al absorbției îmbunătățite în creier și creșterea producției de acetilcolină în cadrul neuronilor colinergici. Suplimentele colină sunt, în general, considerate sigure atunci când sunt luate în doze adecvate. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza orice supliment pentru a alege cel mai bun mod de a utiliza aceste produse pentru o performanță crescută a memoriei.

2 COMENTARII

  1. Cu ce ar trebui sa combin colina ? (alpha gpc spre exemplu) Daca as lua cu sulbutiamina si memoplus ? ar fi prea mult ? Doresc sa ma pot concentra si sa retin informatii mai usor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.