Cele mai bune alimente pentru stimularea memoriei și concentrării, creșterii productivității și abilităților cognitive.
V-ați întrebat vreodată dacă alimentele pe care le consumați în fiecare zi, influenteaza funcțiile creierului? Dumneavoastra câtă importanță dați alimetației pe care o consumați zilnic?
Ei bine, s-a dovedit că alimentele au efecte majore asupra întregii sănătați a organismului, incluzând și creierul.
În timp ce majoritatea dintre noi credeau că alimentele influiențează doar aspectul fizic, oamenii de știință au descoperit că alimentele pe care le consumăm, acționează în aceeași măsură și aupra creierului nostru, urmând ca apoi să fie influiențate, starea de spirit, randamentul în activitățile zilnice și chiar echilibrul psihic.
Indiferent dacă doriți ca creierul dumneavoastră să funcționeze activ, la capacitate cât mai mare în timpul unui examen important sau doriți să rămâneți atent si concentrat în timp ce lucrați, acordați o atenție deosebită asupra a tot ceea ce consumați și când mâncați.
O dietă echilibrată formată din alimente bogate în nutrienți , minerale, antioxindanți, vitamin, proteine, ajută la creșterea abilităților cognitive.
Consumul de grasimi bune, minerale, vitamine și antioxidanți vă pot asigura un tonus bun, un vibe pozitiv, o creștere considerabilă a imunității care vă poate proteja împotriva multor boli prin prevenirea sau chiar tratarea acestora.
Avocado
Este unul dintre cele mai sănătoase fructe pe care le puteți consuma. Este considerat unul dintre alimentele ,,de aur “ care îmbunătățesc funcția creierului. Deși avocado are un conținut ridicat de grăsimi, este important să știm că acestea sunt grăsimi mononesaturate, care mai pot fi luate si din uleiuri de masline,alte uleiuri vegetale,nuci, seminte. Acest tip de grăsimi sunt benefice .
Unele dintre rolurile esențiale ale acestora sunt:
-creșterea capacității de memorare , concentrare și focusare, atât în cadrul activităților de rutină, la serviciu, acasă, la școală, cât și în activitățile sportive de performanță ;
-menținerea nivelului glicemiei sub control;
-scăderea considerabilă a riscului de deces;
-creșterea nivelului de hidratare a pielii, făcând-o să își recapete flexibilitatea, tonifierea și să strălucirea .
Avocado conține:
- Acid folic(vitamin B9)și vitamina B6 cu rol în scăderea riscului apariției de boli cardiovasculare;
- Vitamina K- vitamină benefică pentru memorie și focalizare care ajută la prevenirea apariției cheagurilor de sânge la nivelul creierului. De asemenea, ajută la îmbunătățirea funcției cognitive a acestuia prin stimularea concentrării și a memoriei;
- Vitamina E- neutralizează radicalii liberi care distrug celulele creierului, deci poate preveni pierderile de memorie şi accelerarea bolilor mintale în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer;
- Nutrienți- necesari în cosmetică, în măști pentru piele și păr;
De asemenea, avocado are proprietăţi antioxidante puternice, împiedicând declanşarea diverselor tipuri de cancer. Fibrele insolubile ale acestuia curăţă colonul, previn constipaţia şi previn cancerul colorectal, pe când cele solubile reglează apetitul (prelungind senzaţia de saţietate), lucru ce se datorează și conținutului bogat de potasiu( cu 35 % mai mult decat are o banană).
Grăsimile care se găsesc în fructul de avocado cresc colesterolul bun (HDL) şi scad colesterolul rău (LDL), iar trigliceridele se transformă într-un adevărat adjuvant nutriţional pentru pacienţii dislipidemici.
Ceaiul de mușețel
Mușețelul este utilizat de sute de ani în medicina tradițională, conținând aproape 120 de compuși vestiți pentru proprietățile lor antiinflamatorii, antioxidante și astringente.
Consumat sub formă de ceai,infuzii, capsule,comprimate sau diverse forme de administrare, mușețelul poate fi folosit pentru vindecarea rănilor, ulcerului, eczemelor, iritațiilor, durerilor reumatice, hemoroidale, menstruale, diminuarea simptomelor răcelii, inflamațiilor cavității bucale sau a gingiilor, ajută la relaxare în problemele digestive, greață, diaree și indigestie, acționează ca sedativ pentru a reduce anxietatea și a asigura un somn mai liniștit, datorită apigeninei care acționează asupra unor receptori din creier.
În timpul sezonului de iarnă, este indicat să consumați mai mult ceai de mușețel, decât de obicei , deoarece conține vitamine, necesare bunei funcționări a organismului, prevenirii apariției bolilor sezoniere , a stărilor anxioase și monotone , cauzate de lipsa îndelungată a expunerii la soarelui.
Broccoli
Profilul acestei legume este cu adevărat impresionant. Broccoli este un aliment complex, conținând :
- vitamina C (o porție de broccoli poate asigura aportul de 150 % de vitamina C, necesar zilnic);
- vitamina K( este o vitamină rar întâlnită în alte alimente, ceea ce face ca broccoli sa fie un aliment special) , care ajută la creșterea vitezei de procesare a informațiilor in creier , asigurând o bună circulație sanguină;
- nutrienți care au capacitatea de a imbunătăți memoria și de a menține sanătatea creierului. De asemenea, are propriețăți care ajută la protejarea inimii;
- fitonutrienți care reduc semnificativ apariția de diabet, boli cardiovasculare și cancer.
O enzimă pe care o conţine broccoli denumită mirozinază, schimbă compuşii cu sulf conţinuţi de plantă şi denumiţi glucozinolaţi în izotiocianaţi, tot compuşi cu sulf. Aceştia din urmă au proprietăţi anticancerigene. Broccoli mai conține și glucosinolați, care încetinesc, de asemenea, procesul de descompunere a acetilcolinei(un neurotransmițător care face ca sistemul nostru nervos central să funcționeze eficient în timp ce crește funcțiile creierului).
Fasolea neagră
Fasolea neagră are nenumărate beneficii pentru sănătate. Multe organizații din domeniul sănătății publice recomandă fasolea ca fiind aliment cheie pentru prevenirea anumitor bolilor și pentru optimizarea stării de sănătate.
- previne cancerul datorită aportului bogat de fibre, vitamina B9, care ajută la repararea AND-ului, seleniul, care este un mineral ce ajută la buna funcționare a enzimelor hepatice, contribuind la detoxifierea unor compuși ce provoacă cancer;
- menține tenul tânăr cu ajutorul antioxidanților care încetinesc procesele oxidante, ce duc la îmbătrânire;
- îmbunătățește sistemul digestive datorită prezenței aportului mare de fibre care facilitează digestia;
- are rol important în sănătatea inimii datorită acidului folic, magneziului și fibrelor solubile, care mențin echilibrul tensiunii arteriale și scad nivelul de colesterol;
- ajută la scăderea în greutate datorită fibrelor care ajută la accelerarea digestiei, fasolea neagră oferă senzație de sațietate în timp, față de alte alimente;
- săracă în grasimi, este recomandată în diete;
- îmbunătățește memoria datorită antocianinei , considerate ,,combustibilul” creierului.
- alte legume cu proprietăți asemănatoare mai sunt: sparanghelul, spanacul și țelina.
Afinele
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă față de alte fructe, fiind bogate în antioxidanți, minerale, nutrienți, fibre, seleniu, zinc, fier, cupru și vitamine (A, B, C, E, K). Afinele îndeplinesc un rol foarte important în menținerea sănătății și sunt recomandate de medici, mai ales copiilor în proces de creștere și dezvoltare.
Acestea joacă un rol important în creșterea imunității și sunt de asemenea recomandate în răceală, gripă, varicelă, febră sau în cazul oricărei boli transmisibile, bateriene sau virale.
Beneficiile aduse de afine sunt:
- neutralizarea radicalilor liberi care pot provoca boli și îmbătrânirea organismului;
- diminuarea grăsimii din zona abdomenului;
- menținerea sănătății tractului urinar;
- păstrarea integrității vederii cu ajutorul antocianozidelor;
- menținerea sănătății creierului cu ajutorul antocianilor, vitaminelor A, B, C și E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan, previn sau tratează, apariția tulburărilor nevrotice, degenerarea sau distrugerea neuronilor, a celulelor creierului, ajutând la menținerea sănătății sistemului nervos central;
- scăderea riscului dezvoltării bolilor de inimă datorită fibrelor și antioxidanților puternici , făcând sa dispară colesterolul rău;
- ameliorarea constipației și facilitarea digestiei;
- luptă impotriva cancerului.
Aceste fructe de pădure mici, de culoare mov-albăstrui( culoare dată de antocianină), conțin niveluri mari de acid galic, care protejează creierul de stres și degenerare. Acest acid ajută, de asemenea, să scapi de proteinele toxice care sunt asociate cu pierderea memoriei legate de înaintarea în vârstă.
Sfecla
Sfecla este cunoscută de mulți ani ca ,,protectoarea ficatului”, însă cosumarea acesteia este evitată de multe persoane din cauza gustului ciudat . Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că ea oferă o multitudine de beneficii fantastice pentru sănătatea organismului și mai ales a creierului.
Este una dintre cele mai hrănitoare legume pe care o puteți mânca, dovedindu-se științific că ajută la creșterea nivelului de memorare și concentrare. Poate reduce inflamația, ba mai mult, este bogată și în antioxidanți.
Acesta este motivul pentru care sfecla este o alegere excelentă pentru prevenirea cancerului și pentru a ajuta organismul să scape de toxinele prezente în sânge. De asemenea, nitrații naturali prezenți în sfeclă ajută la stimularea fluxului de sânge în creier, lucru care determină protejarea, susținerea și îmbunătățirea funcțiilor creierului.
Ciocolata neagră
Ciocolata este cel mai iubit desert din lume, căruia îi rezistăm cu greu. Dar v-ați gândit vreodată că aceasta poate fi și un aliment sănătos, asta dacă este consumat regulat şi în cantităţi mici?! S-ar putea să credeți că ciocolatele sunt foarte dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră, însă acestă teorie nu este valabilă pentru toate tipurile de ciocolată.
Ciocolata neagră este bună pentru sănătate, prezentând proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și un aport mare de vitamine importante ( A, B1, B2, B3, C, E) şi minerale, precum magneziu, calciu, cupru, potasiu, de care corpul are nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă.
De asemenea, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului de sânge din inimă către creier.
Cele mai multe bomboane de ciocolată disponibile pe piață astăzi sunt procesate. Astfel, acestea au rareori toate beneficiile naturale pe care trebuie să le aibă ciocolata neagră. Nu uitați să cumpărați ciocolate care sunt cel mai puțin procesate și care conțin cel puțin 70% cacao.
Uleiul de nucă de cocos
Uleiul de nucă de cocos este ,probabil , cel mai versatil ulei pe care îl puteți găsi. Este folosit atât pentru gătit, cât și pentru tratamente de păr și pentru cosmetice. Cu toate acestea, în afară de toate aceste binecunoscute beneficii ale uleiului de nucă de cocos, există ceva despre care majoritatea oamenilor încă nu știu.
Uleiul de nucă de cocos este foarte benefic pentru creier. Conține niveluri ridicate de trigliceride care ajută la descompunerea cetonelor. Cetonele sunt produse secundare care acționează ca un combustibil pentru celulele creierului.
Prezintă ,de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care ajută la suprimarea inflamației în celule.
Studiile au arătat că uleiul de nucă de cocos este benefic în pierderile de memorie, legate de înaintarea în vârstă. Mai mult, poate acționa și ca un probiotic care distruge bacteriile dăunătoare prezente în intestine.
Țelina
Este o leguminoasă care oferă diverse beneficii organismului uman datorită conținutului bogat de vitamine(A, B, C), fibre și minerale ( calciu, potasiu,fier, magneziu) și nutrienți care ajută corpul și creierul să funcționeze la capacitate maximă.
Conține niveluri ridicate de polizaharide și antioxidanți, aceasta acționând și ca antiinflamator natural, pentru ameliorarea durerii cauzate de inflamație, precum durerile articulare. Prezintă efecte pozitive asupra sistemului nervos, endocrin, imunitar, revigorează tenul, combate obezitatea, scapă bărbații de impotență.
Ouăle
Încă din cele mai vechi timpuri, oul este bine cunoscut ca fiind un aliment de bază pentru om, un super aliment care îi asigură acestuia o multitudine de compuși nutritivi, indispensabili organismului, cum ar fi: vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc, acizi graşi–Omega3, colină (100 mg /ou) , acid folic, luteină, zeaxantină (în gălbenuş), proteine, aminoacizi.
Un studiu realizat de Centrul de Boli al Davis Alzheimer de la Universitatea din California și de la Universitatea Rutgers, a dezvăluit că deficitul de vitamina D este principalul motiv pentru care creierul își pierde abilitățile cognitive. Ouăle sunt bogate în vitamina D, care ajută la îmbunătățirea abilităților cognitive ale creierului. Este una dintre cele mai esențiale vitamine care ajută la focalizare și memorie. Acesta este motivul pentru care ouăle sunt considerate a fi o sursă de hrană foarte bună pentru creier.
Somonul
Somonul este considerat cel mai bun pește pe care îl poate consuma omul. Este un tip de pește care conține cantități semnificative de OMEGA-3, vitamine (Niacina,Vitamina B12,Vitamina B6, Riboflavina, Tiamina, Acid pantotenic,Folati ) și minerale (Fosfor, Potasiu, Cupru, Magneziu, Fier, Zinc, Seleniu).
Corpul uman nu poate produce acizii grași esențiali care sunt importanți pentru sănătatea creierului. Acesta este motivul pentru care este recomandat să consumați suplimente sau să urmați o dietă care conține acești acizi grași. Unul dintre cele mai bune alimente care conțin acizi grași esențiali este somonul. Omega-3 menține creierul sănătos și îmbunătățește memoria . Acest lucru face ca somonul să fie unul dintre cele mai bune alimente pentru creier.
Un studiu de la Universitatea din Arizona susține că somonul, pentru copii, poate ajuta în prevenirea de ADHD, dar și în prevenirea apariției cancerului, ducând chiar până la dispariția tumorilor .Somonul este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru memorie și dezvoltare a creierului.
Nucile
Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase și pot fi folosite atât în deserturi, mâncăruri gătite , cât și în cosmetică și tratarea diverselor afecțiuni, fiind bogate în acizi grași, săruri minerale,vitamine, proteine, glucide, ele oferă omului o gama largă de beneficii: mențin sănătatea inimii și a sistemului vascular, mențin tonusul psihic și combat depresia, scad riscul de cancer, combat insomnia, stimulează creșterea armonioasă, dezvoltarea intelectului și tonusul la copii etc.
Așa cum îi indică și forma, care este asemănătoare formei creierului, nucile sunt în primul rând recomandate pentru efetele sale extraordinare asupra sistemului nervos. Ele previn apariţia atacului vascular cerebral, reduc riscul de diabet de tip 2, menţin ochii sănătoşi, cresc fertilitatea bărbaţilor, ameliorează bolile de stomac şi intestine, protejează sănătatea oaselor şi a dinţilor, tratează tulburările de ritm cardiac.
Este indicat ca nucile să fie consummate cât mai des, pentru menținerea sanătății creierului, stimularea concentrării și memorării pe termen lung.
Cerealele integrale
Cerealele integrale sunt bogate în fibre,vitamine, minerale și nutrienți esențiali , care ajută la memorie și concentrare. Fibra prezentă în cerealele integrale ajută la scăderea riscului de afectare cognitivă care duce la boala Alzheimer. Ele mai ajută, de asemenea, la reducerea stresului oxidativ, inflamației, tensiunii arteriale și a multor alte afecțiuni cardiovasculare care cresc riscul de boli ale inimii și creierului.
Beneficiile consumului de cereale integrale:
- au un aport important de fibre, care dacă sunt asociate cu o hidratare intensă, previn sau înlătură constipația;
- recomandate în procesul de slabire;
- elimină reziduurile din organism;
- dau senzație de sațietate mai mare decat consumul altor alimente ;
- conțin o serie de vitamine si minerale necesare organismului , printre care, vitamina B necesară bunei dezvoltări a sistemului nervos al fătului, magneziu, fier, seleniu, calciu.
Pentru a obține cele mai bune rezultate , este recomandat ca cerealele integrale să se combine cu legume, leguminoase, nuci, semințe, brânzeturi, pește.
Uleiul de măsline extravirgin
Este un ingredient multifuncțional, folosit în bucătărie pentru gătit, dar și un elixir al frumuseții folosit sub formă de diferite măști corporale sau pentru păr, conferindu-le acestora revitalizare și hidratare intensă.
Toate minunile făcute de uleiul de măsline extravirgin, se datorează îndeosebi vitaminelor: A, B1, B2, C, D, E, K, acizilor grași mononesaturați, oleocantalului,antioxidanților.
Antioxidanții care sunt prezenți în uleiul de măsline se numesc polifenoli.
Unele studii indică faptul că polifenolii ajută la îmbunătățirea memoriei și capacității de învățare. Polifenolii ajută, de asemenea, la menținerea sub control a bolilor legate de vârstă, care reduc abilitățile cognitive ale creierului. Uleiul de măsline ajută organismul să lupte împotriva ADDL-urilor(proteine care acționează ca toxine pentru creier și cauzează boala Alzheimer).
Spanacul
Este o legumă comestibilă, hrănitoare , cu efecte medicinale. Se consumă mai mult în salate, dar și sub formă de decoct sau infuzie. Este recomandat să fie folosită în formă crudă pentru că așa își păstrează întregul complex de vitamine (B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K), acid folic, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier și spinacină.
Spanacul: previne ulcerul gastric, protejează creierul (datorită acidului folic și potasiului, care ajută la prevenirea apariției bolii Alzheimer,creşterea fluxului sanguin cerebral, concentrării şi activității neuronale), reglează tensiunea arterială, reduce inflamaţia, ajută la întărirea oaselor, îmbunătăţeşte activitatea metabolică și aspectul pielii.

Vinul roșu
,,A ști să bei vin este o adevărată știință’’, spunea Voltaire.
Consumul moderat de vin roșu, are o multitudine de beneficii asupra organismului uman , datorită antioxindaților (resveratrol) , vitaminelor (B1, B2, B5 si B6), mineralelor (potasiu, calciu, magneziu).
El are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, de scădere a tensiunii arteriale, a riscului de apariție a răcelilor, a bolii Alzheimer, demenței, a aterosclerozei, bolilor de inimă. De asemenea, vinul roșu, reduce efectele anxietății, ajută la un somn mai liniștit, stimulează digestia, crește apetitul și și starea de bine.
Semințele de dovleac
Sunt bogate in amino -acid triptofan, magneziu, Omega-3, fier, fitosterol, fibre, minerale( fosfor, magneziu, mangan, cupru), vitamine( K, E, complexul de vitamine B) , proteine.
Efectele pozitive ale semințelor de dovleac, sunt diverse, indiferent dacă sunt consumate individual, în mancăruri, deserturi sau ca ulei : îmbunătățesc calitatea somnului , funcționarea inimii, fiind un relaxant natural, ajută la scăderea în greutate, reglează nivelul glicemiei și al colesterolului, protejează prostata la bărbați, acționează ca antiinflamator, previn apariția pietrelor la rinichi, ameliorează starea de stres, imbunătățește starea de spirit și crește puterea de concentrare și memorare.
Coacăzele
Sunt de 3 feluri : albe, roşii şi negre și toate acestea au proprietăți nutritive impresionante. Reprezintă o sursă bogată de vitamina C , provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P, vitamina PP, antocianine, tanini, săruri minerale, celuloză, acid malic, acid citric şi acid tartic, zaharuri şi multă apă (aproximativ 80%).
Beneficii:
- Sunt revitalizante;
- Alungă stresul;
- Cresc nivelul de concentrare , agilității mintale și puterii cognitive;
- Reduc stresul și a anxietatea;
- Reduc sensibilitatea la infecţii respiratorii şi intestinale;
- Îndepărtează durerea din gât;
- Previn apariția afecțiunilor degenerative cerebrale legate de vârstă, precum boala
- Alzheimer și demența.
Turmericul
Este o plantă erbacee,folosită de oameni , mai mult sub formă de condiment care are beneficii fantastice pentru sănătate. Acesta a fost folosit în diverse medicamente ayurvedice de secole. Mai mult, a fost cunoscut și pentru proprietățile sale excepționale de vindecare.
Turmericul conţine: uleiuri volatile, sescviterpene (alfa şi beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen), monoterpene, un colorant de culoare galbenă, numit curcumină, săruri minerale, peptide solubile în apă (turmeriu peptidă) şi polizaharide.
Consumul de turmeric duce la prevenirea, ameliorarea, dispariția sau tratarea unor boli sau afecțiuni.
Are multiple beneficii și efecte pozitive, precum: acționează ca antibiotic, antioxidant, antiinflamator, antiviral, cicatrizant, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, hepato-protector, homeostatic, antimutagenic, anticancerigen, creşte puterea ficatului de a elimina toxinele, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer, creşte mobilitatea articulaţiilor și tendoanelor, reduce tumefacţia, calmează tusea și durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice.
Roșiile
Roșiile sunt legume folosite foarte des în alimentația zilnică de către oameni. Fie ele de culoare roșie, galbenă sau mov, consumate mai ales în stare crudă , pot asigura omului o sursa sigură și consistentă de : proteine, vitamine ( A , C, E, K, B6), tiamină, niacină, acid folic, acid pantotenic, colină, betaină, grăsimi ,calciu, fier, magneziu, fosfor , potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, fluor, fitosteroli, apă.
Beneficiile roșiilor pentru sanatate:
Asigură sănătatea pielii, întăresc oasele, reduc riscul de cancer și intensitatea durerilor cronice, reglează nivelul glicemiei în sânge, mențin sănătatea părului, previn apariția afecțiunilor renale și biliare, ajută la pierderea excesului de greutate.
Roșiile sunt sursa unui puternic antioxidant numit licopen.
Acest antioxidant ajută la reducerea daunelor celulare care pot duce la Alzheimer și la demență. Licopenul poate ajuta și la prevenirea depresiei, ceea ce poate provoca inflamații suplimentare în creier. În plus, roșiile, în special cele cherry, conțin nutrienți numiți carotenoizi, care ajută la îmbunătățirea abilităților cognitive și la promovarea capacității de memorie.
Rozmarinul
Este o plantă erbacee, medicinalã (folosită sub formă de inhalații, băi, infuzii, cosmetică), condimentarã şi ornamentalã, cu un miros plăcut. Rozmarinul conţine un ulei volatil, reprezentat prin borneol, camfor, eucaliptol, flavonoizi, acid rozmarinic, principii amare, rozmaricinã şi substanţe di- şi triterpenice.
Acțiuni : stimuleazã secreţia sucurilor digestive, au proprietãţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice, stimuleazã activitatea psihicã şi îmbunãtãţeşte oxigenarea creierului. Rozmarinul conține acid carnosic, care vă protejează creierul de neurodegenerare, împotriva radicalilor liberi chimici care sunt asociați cu Alzheimer, îmbătrânirea creierului și accidente vasculare cerebrale.
Deci, în acest articol, am evidențiat unele dintre cele mai bune alimente, care printre multiplele beneficii, îmbunătățesc memoria și concentrarea. Ele ajută la dezvoltarea și îmbunătățirea diferitelor părți și funcții ale creierului. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că nutrienții, proteinele, vitaminele, prezente în aceste alimente sunt în cantități limitate. Acesta este motivul pentru care trebuie să aveți răbdare pentru a vedea schimbări pozitive vizibile.
Suplimente cognitive nootropice
Pentru rezultate mai rapide, puteți alege întotdeauna suplimente dintr-o sursă de încredere, precum Nootropicele, cunoscute și sub denumirea de „boostere cerebrale”, „suplimente cerebrale” sau „potențatori cognitivi”, formate dintr-o varietate de compuși artificiali și naturali.
Acești compuși ajută la îmbunătățirea activităților cognitive ale creierului prin reglarea sau modificarea producției de neurochimice și neurotransmițători în creier. Îmbunătățește fluxul sanguin, stimulează neurogeneza (procesul prin care neuronii sunt produși în organism de către celulele stem neuronale), îmbunătățește rata de creștere a nervilor, modifică sinapsele și îmbunătățește fluiditatea membranei celulare. Astfel, în corpul tău se creează schimbări pozitive, ceea ce te ajută să funcționezi optim indiferent de stilul tău de viață actual și de nevoile individuale, într-un timp foarte scurt.