Aderall este un medicament ce se ofera pe baza de prescriptie medicala (cel putin in USA) si este denumirea unei marci ce are combinatii de saruri de amfetamina, incluzand dextroamfetamina si amfetamina.
Acest medicament functioneaza ca un stimulent al sistemului nervos central prin sporirea atentiei, concentrarii si focusarii. Adderall RX a primit aprobarea FDA si este in prezent printre cele mai populare forme acceptate de tratament pentru ADHD, atat la copii cat si la adulti.
De asemenea, este adesea folosit pentru a ajuta in tratarea oboselii sau tulburari de somn cum ar fi narcolepsia la adulti. Este de asemenea folosit intr-un mod ilegal ca un drog „inteligent” si o substanta care poate spori gradul de energie.
Despre Aderall
In multe cazuri, Adderall este utilizat inafara prescriptiei, ca stimulant de energie si ca metoda de conentrare pentru cei care studiaza si doresc sa se concentreze mai bine.
Cu toate acestea, exista o serie de efecte secundare periculoase asociate cu Adderall, printre care si un risc crescut de dependenta, de toleranta.
Abuzul de Adderall reprezinta cu siguranta un risc, chiar si la doze recomandate de medic pot sa apara frecvent reactii adverse. Exista o preocupare din ce in ce mai mare cu privire la efectele negative ale Adderall-ului in cazul celor ce sufera de ADHD si a parintilor ce au copii suferinzi de ADHD.
In ultima perioada lumea se indreapta catre nootropice, fiind mult mai sigure si legale. Adrafinil spre exemplu este un inlocuitor ce poate imbunatati capacitatea de gandire fara a afecta intr-un mod negativ functia neuronala pe termen lung.
Efectele Aderall-ului
Odata Adderall absorbit in sange, intra in sistemul nervos central si este preluat de catre neuroni in creier. Apoi, medicamentul vizeaza zonele de depozitare ale creierului care detin neurotransmitatori precum dopamina, norepinefrina si adrenalina.
Acesti hormoni sunt de asemenea cunoscuti sub numele de catecolamine si fac parte din sistemul de raspuns la stres al organismului. Acestia sunt eliberati de obicei in momente de stres, emotie si atunci cand avem nevoie de energie suplimentara si concentrare.
Prin activarea artificiala a sistemului adrenergic, Adderall creste eliberarea acestor neurotransmitatori cheie in sistemul nervos central. Rezultatul este o serie de efecte caracteristice stimulatoarelor de amfetamina cum ar fi cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, a nivelulului de energie si concentrare, a vigilentei si atentiei.
Beneficii Aderall
Principalul beneficiu al utilizarii de Adderall observat de cei ce l-au utilizat, este euforia, schimbarea starii de spirit.
Acest lucru este datorat cresterii nivelului de dopamina, seretonina si adrenalina – astfel schimband chimia generala a creierului, rezulta o crestere a atentiei. O mai mare motivatie si un nivel sporit de productivitate sunt de asemenea beneficii ale Adderall-ului.
Acest lucru face ca acest medicament sa fie prescris frecvent persoanelor cu ADHD.
Exista unele dovezi care sugereaza ca stimularea de aceasta natura poate duce la cresterea dimensiunilor anumitor zone ale creierului, care in general sunt considerate raspunzatoare cu motivatia, concetrarea si atentia.
Amfetaminele precum Adderall sunt de asemenea supresoare eficiente pentru pofta de mancare si uneori sunt utilizate pentru pierderea in greutate.
Dozajul de Aderall
Doza adecvata de Adderall este determinata de mai multi factori, precum varsta si scopul pentru care este folosit.
Utilizarea medicamentului se face doar cu acordul unui specialist si trebuie folosit sub atentia acestuia.
Doza zilnica recomandata pentru adulti este intre 5 si 60 mg. In cazul in care folositi acest medicament, necesita sa o faceti in administratii divizate pe parcursul intregii zile; prima doza se ia de dimineata, imediat dupa ce va treziti, iar apoi 1 sau 2 doze administrate la intervale de 4 pana la 6 ore.
Efecte Secundare Aderall
Parerile cu privire la utilizarea si toleranta fata de Adderall sunt impartite. Unii medici considera ca dozele mentinute la un nivel minim si utilizarea corespunzatoare face ca dependenta fata de medicament sa nu fie o problema majora.
Cu toate acestea, exista o ingrijorare in comunitatea medicala cu privire la recuperarea corpului, necesitand cateva zile pentru o recuperare completa dupa utilizarea medicamentului.
Cercetatorii au demonstrat ca necesita timp pentru ca corpul sa restabileasca productia naturala de neurotransmitatori pe care Adderall-ul ii afecteaza in creier.
Acest lucru poate duce la scaderea receptorilor, obosirea rinichilor, sau o posibila neurotoxicitate prin inundarea creierului cu un nivel mare al acestor neurotransmitatori excitatori.
Exista cateva reactii adverse raportate frecvent de catre adultii ce au utilizat Adderall. Acestea includ gura uscata, pierderea poftei de mancare, dificultate in a adormi si anxietate.
Acest tratament pentru ADHD nu este recomandat celor care au probleme cu inima deoarece exista posibilitatea cresterii tensiunii arteriale si a frecventei cardiace.
De asemenea Adderall nu este recomandat celor ce au tiroida hiperactiva, glaucoma, epilepsie, anxietate severa, agitatie sau celor care utilizeaza inhibatori MAO.
Aceste efecte secundare sunt unul din motivele pentru care Modifinil este privit ca un medicament ce poate inlocui Adderall XR.
Aderall este considerat a fi un medicament extrem de eficient pe termen scurt, insa exista si unele efecte negative reale.
Necesita consultarea medicului pentru a utiliza acest medicament si trebuie administrat doar in situatii ocazionale si de exceptie.Daca utilizarea Adderall-ului nu reprezinta un avantaj pentru dvs. , o alternativa ar fi sa utilizati nootropice pentru a avea ca rezultat o concentrare mai mare.
Multi dintre fostii utilizatori de Adderall au reusit sa isi imbunatateasca motivatia si nivelul de energie cu Noopept si Citicoline.
Aceste suplimente sunt cunoscute pentru rezultatele bune in imbunatatirea memoriei, atentiei, performantei cognitive, acestea fiind de asemenea neuroprotective sprijinind sanatatea creierului pe termen lung.
[…] https://nootropiceromania.com/2018/07/26/totul-despre-aderall-efecte-si-beneficii/ […]