Gotu Kola, planta longetivitatii

Cunoscuta ca si ,,planta longevitatii”,  Gotu Kola este caracteristica medicinii tradiționale chineze, indoneziene si ayurvedică ( reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) și ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative .

Practicanții din medicina alternativa pretind că acesta planta medicinală are puterea de a stimula capacitatea de gândire, de a vindeca problemele pielii și de a ajuta sănătatea ficatului și a rinichiului, iar unele studii dovedesc ca aceasta este intr-adevar benefica sanatatii generale si a bunastarii.

Iata cateva dintre efectele Gotu kola:

Poate ajuta la creșterea funcției cognitive

Un mic studiu din 2016 a comparat efectele extrasului de glutam și acidul folic în stimularea funcției cognitive după un accident vascular cerebral.

Acest studiu mic a evaluat impactul asupra a trei grupuri de participanți : unul care ia 1.000 de miligrame (mg) de getu pe zi, unul luând 750 mg de getu pe zi și unul luând 3 mg de acid folic pe zi.

Deși gotu kola și acidul folic au fost la fel de benefice în îmbunătățirea cunoașterii generale, gotu kola a fost mai eficient în îmbunătățirea memoriei.

Un studiu separat a analizat efectele cognitive de creștere a extractului de apă gotu kola pe șoareci. Deși atât șoarecii tineri cât și cei bătrâni au prezentat îmbunătățiri în procesul de învățare și de memorie folosind Labrisul de apă Morris, efectul a fost mai mare la șoarecii mai în vârstă.

Poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer

Gotu kola are capacitatea de a spori memoria și funcția nervoasă, ceea ce îi conferă un potențial în tratarea bolii Alzheimer. De fapt, in urma unui studiu din 2012 pe șoareci, s-a constatat că extractul din gotu kola a avut un efect pozitiv asupra anomaliilor comportamentale la șoareci cu boala Alzheimer.

Extrasul a arătat, de asemenea, în studii de laborator și pe animale, că are un efect modest asupra protecției celulelor creierului, impotriva toxicitatii. Acest lucru ar putea de asemenea proteja celulele de formarea plăcii asociate cu Alzheimer.

gotu kola nootropice romania

Cu toate acestea, este nevoie de cercetari suplimentare pentru a determina exact cum a putut gotu kola sa fie folosit pentru a trata Alzheimer. Dacă sunteți interesat să adăugați acest lucru la planul de tratament, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de utilizare.

Poate ajuta la reducerea anxietății și stresului

Cercetătorii, dintr-un studiu pe animale din 2016, au descoperit că gotu kola a avut un efect anti-anxietate asupra șoarecilor masculi care au fost lipsiți de somn timp de 72 de ore.

Deprivarea somnului poate provoca anxietate, leziuni oxidative și neuroinflație.
Șoarecii cărora li s-au administrat glutamat timp de cinci zile consecutive înainte de a fi supuși deprivării de somn au prezentat un comportament mult mai puțin anxios. De asemenea, au prezentat o activitate locomotorie îmbunătățită și o deteriorare mai puțin oxidantă.

O revizuire din 2013 a medicamentelor anti-anxietate pe bază de plante a concluzionat, de asemenea, că gotu kola are un efect major anti-anxietate. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări.

Poate acționa ca un antidepresiv

Efectul pozitiv al gotu kola asupra funcției cerebrale poate, de asemenea, îl face un antidepresiv eficient.

O revizuire din 2016 sprijină aceste constatări, datorită unui studiu pe 33 de persoane cu tulburari de anxietate generalizată. Participanților li s-a cerut să ia gotu kola pentru 60 de zile ,în schimbul medicamentelor antidepresive. Ulterior, ei au raportat un nivel de scăzut de stres,anxietate și depresie.

Un alt studiu discutat în revizuire, a evaluat efectul getu kola asupra șobolanilor aflati in depresie cronică. Remediul pe bază de plante a avut un efect pozitiv asupra anumitor elemente ale depresiei comportamentale, incluzând greutatea corporală, temperatura corpului și frecvența cardiacă.

Poate îmbunătăți circulația și reduce umflarea

In urma unei cercetari din 2001 s-a constatat că gotu kola poate reduce problemele legate de retenția fluidelor, umflarea gleznelor și circulația sanguina, atunci cand se calatoreste cu avionul mai mult de trei ore.

Participanții care au suferit o boală venoasă superficială ușoară până la moderată, cu vene varicoase, au fost rugați să ia gotu kola cu două zile înainte de zborul lor, in ziua zborului și in ziua următoare zborului.

Cercetatorii au descoperit ca participantii care au luat suplimentul prezinta mai putin retentie de lichide si umflaturi glezna decat cei care nu au luat.

Dintr-o cercetare mai veche s-a demonstrat, de asemenea, că getu kola poate fi util în tratarea venelor varicoase. Aceasta se poate datora faptului că gotu kola are un efect metabolic pozitiv asupra țesutului conjunctiv al peretelui vascular.

gotu kola nootropice romania

Poate ajuta la ușurința insomniei

Având în vedere capacitatea sa de a trata anxietatea, stresul și depresia, getu kola poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata insomnia care uneori însoțește aceste condiții. Unii consideră că acest remediu pe bază de plante este o alternativă sigură la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală folosite pentru a trata insomnia și alte tulburări de somn.

Poate ajuta la reducerea aspectului vergeturilor

Potrivit unei revizuiri din 2013, gotu kola poate reduce apariția vergeturilor. Se crede că terpenoidele găsite în gotu au crescut producția de colagen în organism. Acest lucru poate ajuta la prevenirea formării de noi vergeturi, precum și la vindecarea oricărui semn existent.

Poate stimula vindecarea rănilor și poate minimiza cicatricile

Cercetătorii au descoperit in cadrul unui studiu din 2015 privind șobolanii că pansamentul pentru răni care conține gotul kola a avut efecte de vindecare asupra mai multor tipuri de răni: tăieturi, leziuni și țesut infectat.

Poate ajuta la ameliorarea durerii articulare

Proprietățile antiinflamatorii ale getu kola pot fi utile în tratarea artritei.
Un studiu din 2014 privind artrita indusă de colagen la șobolani a demonstrat că administrarea orală a gotu kola a redus inflamația articulară, eroziunea cartilajului și eroziunea osoasă. Efectul antioxidant a avut, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Poate avea un efect de detoxifiere

O cercetare mai recentă aruncă o privire asupra efectului lui gotu kola asupra toxicității la ficat și rinichi.
Conform unui studiu din 2017 pe animale, gotu kola poate fi folosit pentru a suprima efectele secundare toxice ale antibioticului isoniazid. Isoniazid este utilizat pentru tratarea și prevenirea tuberculozei.

Șobolanilor li s-au administrat 100 mg de getu kola timp de 30 de zile înainte de a li se administra antibioticul. Acești șobolani au prezentat o mai mică toxicitate generală. Șobolanii care au prezentat toxicitate în ficat și rinichi au reluat administrarea de gotu kola in doze aproape normale, după administrarea antibioticului.

Potențiale efecte secundare și riscuri

Gotu kola este, în general, bine tolerat. În unele cazuri, poate provoca dureri de cap, stomac deranjat și amețeli. Începând cu o doză mică și tratând treptat până la o doză completă, puteți reduce riscul de reacții adverse.

Ar trebui să luați doar gotu kola timp de două până la șase săptămâni la un moment dat. Asigurați-vă că ați luat o pauză de două săptămâni înainte de a relua utilizarea.
Deși gotu kola este considerată sigură de utilizat, trebuie să vă adresați medicului înainte de utilizare.

Acest remediu pe bază de plante nu are rolul de a înlocui orice plan de tratament aprobat de medic și, în unele cazuri, poate duce la efecte secundare adverse.
Cu aprobarea medicului dumneavoastră, administrați o doză orală sau topică în rutina zilnică.

Este posibil să puteți evita efectele secundare ușoare, începând cu o cantitate mică și crescând treptat dozajul în timp.
Dacă începeți să prezentați orice reacții adverse neobișnuite sau prelungite, întrerupeți utilizarea și consultați-vă medicul.

Nu utilizați getu kola dacă: sunteti însărcinata, alăptati, aveti hepatită sau alte afecțiuni hepatice, aveți o intervenție chirurgicală programată în următoarele două săptămâni, daca ati suferit un cancer de piele.

Discutați cu medicul înainte de utilizare dacă: aveti o boală hepatică, aveti diabet, colesterol ridicat, daca luati medicamente cum ar fi sedative pentru somn sau anxietate sau diuretice.

gotu kola nootropice romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.