Acid folic si folatul beneficii si utilizari

Acidul folic este o vitamină sintetică, solubilă în apă, utilizată în suplimente și alimente fortificate. Este o versiune artificială a folatului, o vitamină B naturală care se găsește în multe alimente. Corpul tău nu poate produce folat, deci trebuie obținut prin aport alimentar.

Deși între cuvintele folat și acid folic se pune adesea semnul,,=”, aceste vitamine sunt distincte. Acidul folic sintetizat diferă structural de folat și are efecte biologice ușor diferite în organism. Acestea fiind spuse, se consideră că ambele contribuie la un aport alimentar adecvat.

Folatul se găsește într-o serie de alimente vegetale și animale , inclusiv spanac, varză, broccoli, avocado, citrice, ouă și ficat de vită.

Acidul folic, pe de altă parte, este adăugat la alimente precum făina, cerealele gata pentru consum și micul dejun. Acidul folic se vinde și sub formă concentrată în suplimente alimentare.

Corpul dumneavoastră folosește folatul pentru o gamă largă de funcții critice:

 • sinteza, repararea și metilarea – adăugarea unei grupări metil – a ADN-ului;
 • diviziunea celulară;
 • conversia homocisteinei în metionină, un aminoacid utilizat pentru sinteza proteinelor sau transformat în S-adenosilmetionină (SAMe), un compus care acționează ca un prim donator de metil în corpul dumneavoastră și este necesar pentru numeroase reacții celulare;
 • maturarea celulelor roșii din sânge.

Folatul este implicat într-o serie de procese metabolice vitale, iar deficiența duce la o serie de rezultate negative asupra sănătății, inclusiv anemie megaloblastică, risc crescut de boli de inimă și anumite tipuri de cancer și defecte congenitale la sugarii ale căror mame erau deficitare în folat.

Deficitul de folat are multiple cauze, inclusiv:

 • aport alimentar slab;
 • boli sau intervenții chirurgicale care afectează absorbția folatului în sistemul digestiv, inclusiv boala celiacă, by-pass gastric și sindromul intestinului scurt;
 • aclorhidrie sau hipoclorhidrie (absență sau acid gastric scăzut).
 • medicamente care afectează absorbția folatului, inclusiv metotrexat și sulfasalazină;
 • alcoolism;
 • sarcina;
 • anemie hemolitică;
 • dializă.

Multe țări, inclusiv Statele Unite, necesită ca produsele din cereale să fie întărite cu acid folic pentru a reduce incidența deficitului de folat.

Acest lucru se datorează faptului că deficiența de folat este oarecum frecventă, iar unor populații, inclusiv adulții mai în vârstă și femeile însărcinate, le este greu să obțină aportul alimentar recomandat prin dietă.

Beneficii și utilizări

Atât acidul folic, cât și folatul sunt utilizate în mod obișnuit în formă suplimentară din mai multe motive.

Deși suplimentele de acid folic și folat sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata aceleași afecțiuni, ele au efecte diferite în organism și, prin urmare, pot afecta sănătatea în moduri diferite, ceea ce va fi explicat mai târziu în acest articol.

Următoarele sunt cele mai frecvente beneficii și utilizări ale acidului folic și ale suplimentelor de folat:

Prevenirea defectelor congenitale și a complicațiilor sarcinii

Una dintre cele mai frecvente utilizări ale acidului folic și a suplimentelor de folat, este prevenirea defectelor congenitale, în special a defectelor tubului neural, inclusiv a spinei bifide și anencefaliei – atunci când un copil se naște fără părți din creier sau craniu.

Starea folatului matern este un predictor al riscului de defect al tubului neural, care a condus la politici naționale de sănătate publică privind suplimentarea cu acid folic pentru femeile care sunt sau pot rămâne gravide.

De exemplu, SUA Preventive Services Task Force, un grup independent de experți naționali în prevenirea bolilor, recomandă tuturor femeilor care intenționează să rămână gravide sau capabile să rămână însărcinate să suplimenteze zilnic 400-400 mcg de acid folic începând cu cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinată și de a continua până în primele 2-3 luni de sarcină .

Suplimentele cu acid folic sunt prescrise femeilor însărcinate pentru a preveni defectele congenitale ale fătului și pot ajuta, de asemenea, la prevenirea complicațiilor legate de sarcină, inclusiv preeclampsia.

Tratamentul deficitului de folat

Deficitul de folat poate apărea din cauza unei varietăți de cauze, inclusiv aport alimentar inadecvat, intervenții chirurgicale, sarcină, alcoolism și boli malabsorptive.

Deficitul poate duce la reacții adverse grave, inclusiv anemie megaloblastică, defecte congenitale, tulburări mintale, afectarea funcției imune și depresie . Atât suplimentele de acid folic, cât și suplimentele de folat sunt utilizate pentru tratarea deficitului de folat.

Menținerea sănătății creierului

Cercetările au arătat că nivelurile scăzute de folat din sânge sunt asociate cu funcția slabă a creierului și cu un risc crescut de demență. Chiar și nivelurile normale, dar scăzute de folat, sunt asociate cu un risc crescut de insuficiență mintală la adulții vârstnici.

Studiile au demonstrat că suplimentele cu acid folic pot îmbunătăți funcția creierului la cei cu insuficiență mintală și pot ajuta la tratarea bolii Alzheimer .

Un studiu din 2019 efectuat la 180 de adulți cu insuficiență cognitivă ușoară (MCI), a demonstrat că suplimentarea cu 400 mcg de acid folic pe zi, timp de 2 ani a îmbunătățit semnificativ măsurile funcției creierului, inclusiv IQ verbal și niveluri reduse din sânge ale anumitor proteine ​​implicate în dezvoltarea și progresia bolii Alzheimer, comparativ cu un grup de control.

Un alt studiu efectuat pe 121 de persoane cu boală Alzheimer nou diagnosticată și care au fost tratați cu medicamentul Donepezil, a constatat că cei care au luat 1.250 mcg de acid folic pe zi, timp de 6 luni, au manifestat îmbunătățire a cunoașterii și au redus markerii inflamației, comparativ cu cei care au luat Donepezil în monoterapie.

Tratamentul adjuvant al tulburărilor de sănătate mintală

S-a demonstrat că persoanele cu depresie au niveluri mai scăzute de folat în sânge decât persoanele fără depresie. Studiile arată că acidul folic și suplimentele de folat pot reduce simptomele depresive atunci când sunt utilizate împreună cu medicamentele antidepresive.

O revizuire sistematică a demonstrat că, atunci când este utilizat alături de medicația antidepresivă, tratamentul cu suplimente pe bază de folat, inclusiv acid folic și metilfolat, a fost asociat cu reduceri semnificativ mai mari ale simptomelor depresive, comparativ cu tratamentul medicației antidepresive singur .

Mai mult, o revizuire a 7 studii a constatat că tratamentul cu suplimente pe bază de folat alături de medicația antipsihotică a dus la reducerea simptomelor negative la persoanele cu schizofrenie, în comparație cu medicația antipsihotică singură.

Reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă

Suplimentarea de folat, inclusiv acid folic, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și la reducerea riscului de factori de risc ai bolilor de inimă.

Având niveluri ridicate de aminoacizi homocisteina este asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli de inimă . Nivelurile de homocisteină din sânge sunt determinate atât de factori nutriționali, cât și de factori genetici.

Folatul joacă un rol major în metabolismul homocisteinei, iar nivelurile scăzute de folat pot contribui la niveluri ridicate de homocisteină, cunoscute sub numele de hiperhomocisteinemie.

Cercetările au arătat că suplimentarea cu acid folic poate reduce nivelul homocisteinei și riscul bolilor de inimă.

De exemplu, o revizuire care a inclus 30 de studii și peste 80.000 de persoane a demonstrat că suplimentarea cu acid folic a dus la o reducere de 4% a riscului global de boli de inimă și la o reducere de 10% a riscului de accident vascular cerebral .

Mai mult, suplimentele cu acid folic pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute, un factor de risc cunoscut al bolilor de inimă.

În plus, s-a demonstrat că suplimentele cu acid folic îmbunătățesc fluxul sanguin, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea funcției cardiovasculare.

Alte beneficii potențiale

Suplimentarea cu acid folic a fost, de asemenea, asociată cu următoarele beneficii:

Diabet

Suplimentele pe bază de folat pot ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge , la reducerea rezistenței la insulină și la îmbunătățirea funcției cardiovasculare la cei cu diabet zaharat. Aceste suplimente pot ajuta, de asemenea, la reducerea complicațiilor diabetice, inclusiv a neuropatiei .

Fertilitate

Aportul mai mare de folat suplimentar (mai mult de 800 mcg pe zi) este asociat cu rate mai mari de nașteri vii la femeile supuse tehnologiei de reproducere asistată. Folatul adecvat este, de asemenea, esențial pentru calitatea, implantarea și maturarea ovocitelor (ovulelor) .

Inflamaţie

S-a demonstrat că suplimentele de acid folic și folat reduc markerii inflamatori, inclusiv proteina C reactivă (CRP), la diferite populații, inclusiv femeile cu sindromul ovarului polichistic (PCOS) și copiii cu epilepsie .

Reducerea efectelor secundare ale medicamentelor

Suplimentele pe bază de folat pot ajuta la reducerea incidenței efectelor secundare legate de utilizarea anumitor medicamente, inclusiv metotrexatul, un medicament imunosupresor utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, a psoriazisului și a anumitor tipuri de cancer.

Boală de rinichi

Din cauza afectării funcției renale, hiperhomocisteinemia apare la peste 80% din persoanele cu boli renale cronice. Suplimentarea cu acid folic poate ajuta la reducerea nivelului de homocisteină și a riscului de boli de inimă.

Polimorfisme genetice care afectează starea folatului

Unii oameni au variații genetice care afectează modul în care metabolizează folatul. Polimorfismele genetice din enzimele metabolizante ale folatului, cum ar fi metilenetetrahidrofolat reductază (MTHFR) , pot afecta sănătatea prin interferența cu nivelurile de folat din organism.

Una dintre cele mai comune variante este C677T. Persoanele cu varianta C677T au o activitate enzimatică mai scăzută. Ca atare, pot avea niveluri ridicate de homocisteină, ceea ce poate crește riscul bolilor de inimă.

Persoanele cu deficit sever de MTHFR nu pot produce 5-metiltetrahidrofolat, forma biologică activă a folatului, și pot avea niveluri extrem de scăzute de folat .

În plus față de C677T, există multe alte variante legate de metabolismul folatului care afectează metabolismul folatului.

Aceste pot crește, de asemenea, riscul de defecte congenitale, migrene, depresie, pierderea sarcinii, anxietate și anumite tipuri de cancer.

Incidența variantelor genetice care influențează metabolismul folatului variază în funcție de etnie și locație geografică. De exemplu, mutația C677T este mai frecventă în populațiile indiene, americane, mexicane, chineze .

Tratamentul recomandat implică de obicei suplimentarea cu 5-metiltetrahidrofolat activ biologic și alte vitamine din complexul B. Cu toate acestea, este adesea necesar un tratament individualizat.

Acid folic pentru sarcină

Folatul joacă roluri esențiale în creșterea și dezvoltarea fetală. De exemplu, este necesar pentru diviziunea celulară și creșterea țesuturilor. Acesta este motivul pentru care să aveți niveluri optime de folat, este important atât înainte, cât și în timpul sarcinii.

Din anii 1990, făina și alte produse alimentare de bază au fost fortificate cu acid folic pe baza rezultatelor studiului care leagă statutul scăzut de folat la femeile cu un risc semnificativ crescut de defecte ale tubului neural la copiii lor.

S-a dovedit că atât programele de fortificare a alimentelor, cât și suplimentarea cu acid folic, înainte și în timpul sarcinii, reduce semnificativ riscul de defecte ale tubului neural, inclusiv spina bifida și anencefalia.

Dincolo de efectul său protector împotriva defectelor congenitale, suplimentarea cu acid folic în timpul sarcinii poate îmbunătăți neurodezvoltarea și funcția creierului la copii, precum și protejarea împotriva tulburărilor din spectrul autist .

Cu toate acestea, alte studii au concluzionat că aportul ridicat de acid folic și nivelurile ridicate de acid folic nemetabolizat în fluxul sanguin pot avea un efect negativ asupra dezvoltării neurocognitive și pot crește riscul de autism, lucru care va fi discutat în secțiunea următoare .

Folatul este, de asemenea, important pentru sănătatea maternă și s-a demonstrat că suplimentarea cu acid folic reduce riscul de complicații legate de sarcină, inclusiv preeclampsie. În plus, nivelurile ridicate de folat matern au fost asociate cu un risc semnificativ redus de naștere prematură.

Având în vedere importanța folatului pentru sănătatea mamei și a fătului și dificultatea pe care multe femei o au pentru a-și satisface nevoile numai prin dietă, se recomandă ca toate femeile care intenționează să rămână însărcinate sau care pot rămâne însărcinate să completeze zilnic cu 400-800 mcg de acid folic începând cel puțin o lună înainte de a rămâne gravidă și de a continua până în primele 2-3 luni de sarcină.

Deși suplimentele cu acid folic sunt cele mai importante în primele câteva luni de sarcină, unele cercetări arată că o continuitate a administrării de acid folic pe parcursul sarcinii, poate contribui la creșterea nivelului de folat atât în ​​sângele matern, cât și în cel din cordonul ombilical.

De asemenea, poate preveni creșterea nivelului de homocisteină care are loc de obicei la sfârșitul sarcinii.

Deoarece un aport ridicat de acid folic poate duce la niveluri ridicate de acid folic nemetabolizat în sânge și poate fi asociat cu rezultate negative asupra sănătății, mulți experți sugerează că este mai bine ca femeile gravide să ia 5-metiltetrahidrofolat, forma biologic activă a folatului, mai degrabă decât acidul folic .

Spre deosebire de un aport ridicat de acid folic, un aport ridicat de 5-metiltetrahidrofolat nu duce la acid folic nemetabolizat în sânge.

În plus, studiile au arătat că 5-metiltetrahidrofolatul este mai eficient în creșterea concentrațiilor de folat, de celule roșii din sânge.

Mai mult, femeile cu polimorfisme genetice comune care afectează metabolismul folatului, răspund mai bine la tratamentul cu 5-metiltetrahidrofolat, comparativ cu tratamentul cu acid folic .

Acid folic si folat: Efecte secundare și precauții

Spre deosebire de folatul natural în alimente și formele suplimentare de folat biologic activ, cum ar fi 5-metiltetrahidrofolatul, administrarea de doze mari de acid folic, poate duce la efecte secundare negative.

Acid folic nemetabolizat și risc crescut de autism și dezvoltare neurocognitivă

După cum s-a menționat mai sus, datorită diferențelor în metabolism, doar un aport ridicat de acid folic prin alimente sau suplimente fortificate poate duce la niveluri ridicate de acid folic nemetabolizat în sânge.

Consumul de alimente bogate în folat sau administrarea de forme naturale de folat, cum ar fi 5-metiltetrahidrofolat, nu are ca rezultat niveluri excesive de acid folic în sânge.

Deși unele studii au asociat niveluri ridicate de acid folic matern cu un risc scăzut de autism și rezultate mentale îmbunătățite la copii, altele au asociat niveluri ridicate de acid folic nemetabolizat în sânge, cu un risc crescut de autism și efecte negative asupra dezvoltării neurocognitive.

Un studiu recent efectuat la 200 de mame a constatat că mamele cu concentrații mai mari de folat în sânge la a 14-a săptămână de gestație, au mai multe șanse să aibă copii cu tulburări din spectru autist (TSA).

Cercetătorii au detectat acid folic nemetabolizat la un număr mai mare de femei care au avut copii cu TSA, comparativ cu femeile care au avut copii fără TSA.

Acest lucru sugerează că suplimentarea cu acid folic în jurul săptămânii 14 de sarcină, a fost mai frecventă la femeile ai căror copii au dezvoltat ulterior TSA .

Trebuie remarcat faptul că acidul folic nemetabolizat nu poate fi găsit în sângele persoanelor care iau mai puțin de 400 mcg pe zi .

Alte studii au arătat că nivelurile ridicate de acid folic nemetabolizat în timpul sarcinii, pot duce la efecte negative asupra dezvoltării neurocognitive la copii.

Un studiu efectuat pe 1.682 de perechi, mamă-copil, a constatat că copiii ale căror mame au luat  peste 1.000 mcg de acid folic pe zi în timpul sarcinii au obținut un scor mai scăzut la un test care a evaluat abilitățile mentale ale copiilor, comparativ cu copiii ale căror mame au  luat 400-999 mcg pe zi.

Deși aceste studii sugerează că pot exista riscuri la administrarea unor doze mari de acid folic în timpul sarcinii, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri.

Aportul ridicat de acid folic poate masca deficitul de B12

Un alt risc posibil al aportului ridicat de acid folic este acela că administrarea de doze mari de acid folic sintetic poate masca un deficit de vitamina B12 .

Acest lucru se datorează faptului că administrarea de doze mari de acid folic poate corecta anemia megaloblastică, o afecțiune caracterizată prin producerea de celule roșii mari, anormale, subdezvoltate, care se asociază cu deficit sever de B12 .

Cu toate acestea, suplimentarea cu acid folic nu corectează daunele neurologice care apar cu deficit de B12. Din acest motiv, deficitul de B12 poate trece neobservat până când apar simptome neurologice potențial ireversibile.

Supradozaj

Deși nu există o limită superioară stabilită pentru formele alimentare de folat, pot apărea efecte adverse atunci când se iau doze de folat sintetic peste UL stabilit de 1.000 mcg.

Furnizorul dvs. de asistență medicală vă poate recomanda doze mai mari în anumite circumstanțe, cum ar fi în cazul deficitului de folat, dar nu trebuie să luați mai mult decât UL fără supraveghere medicală.

Un studiu a raportat o fatalitate din cauza ingestiei excesive intenționate de acid folic .

Cu toate acestea, toxicitatea este rară, deoarece folatul este solubil în apă și este ușor excretat din organism. Chiar și așa, suplimentarea cu doze mari trebuie evitată, cu excepția cazului în care se află sub supraveghere medicală.

Interacțiuni

Suplimentele de folat pot interacționa cu unele medicamente prescrise frecvent, inclusiv:

Metotrexat. Metotrexatul este un medicament utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de cancer și boli autoimune.

Medicamente pentru epilepsie. Acidul folic poate interfera cu medicamentele antiepileptice, cum ar fi Dilantin, Carbatrol și Depacon.

Sulfasalazină. Sulfasalazina este utilizată pentru tratarea colitei ulcerative .

Trebuie remarcat faptul că suplimentarea cu 5-metiltetrahidrofolat în loc de acid folic poate reduce interacțiunile potențiale cu anumite medicamente, inclusiv metotrexatul.

Depozitare și manipulare

Păstrați suplimentele de folat într-un loc răcoros și uscat, departe de mediile umede.

Utilizare în populații specifice

Suplimentele de folat s-au dovedit a fi deosebit de importante pentru anumite populații, inclusiv femeile însărcinate, persoanele cu polimorfisme genetice care afectează metabolismul folatului, adulții mai în vârstă din case de îngrijire medicală și persoanele cu statut socioeconomic scăzut, care sunt mai expuse riscului de deficit de folat.

Fetele adolescente pot fi, de asemenea, mai vulnerabile la deficitul de folat. 19% dintre fetele adolescente cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani nu îndeplinesc cerința medie estimată (EAR) pentru folat.

EAR este aportul mediu zilnic al unui nutrient estimat să îndeplinească cerințele a 50% dintre persoanele sănătoase .

Cei care au suferit rezecții intestinale sau au afecțiuni care provoacă malabsorbția nutrienților sunt încurajați să suplimenteze cu folat pentru a evita deficiența .

În plus, suplimentele de folat pot fi utile pentru cei cu tulburări de consum de alcool. Alcoolul interferează cu absorbția folatului și crește excreția urinară. Persoanele care consumă în mod regulat cantități mari de alcool pot beneficia de suplimentarea cu folat .

Suplimentele de folat nu trebuie administrate sugarilor cu vârste sub 1 an. Laptele matern, formula și hrana ar trebui să fie singurele surse de folat în dietele pentru sugari. Evitați suplimentarea sugarilor cu acid folic, cu excepția cazului în care medicul vă recomandă să faceți acest lucru.

Alternative Acid Folic

Există mulți derivați ai folatului. Cu toate acestea, acidul folinic, acidul folic și 5-metiltetrahidrofolatul sunt cele mai utilizate pe scară largă în suplimentele alimentare.

Acidul folinic este un folat natural care se găsește în alimente și este cunoscut în mod obișnuit ca leucovorină în mediul clinic. Leucovorina este utilizată pentru a preveni efectele secundare toxice ale medicamentului metotrexat, care este utilizat pentru a trata anumite tipuri de cancer și anemie megaloblastică cauzată de deficitul de folat.

Acidul folinic este superior acidului folic, deoarece este mai eficient la creșterea nivelului de folat din sânge .

Unele studii au arătat că 5-metiltetrahidrofolatul are o absorbabilitate superioară față de alte forme de folat sintetic .

În plus, 5-metiltetrahidrofolatul este asociat cu mai puține interacțiuni medicamentoase, mai puțin probabil să mascheze un deficit de vitamină B12 și mai bine tolerat de cei cu polimorfisme genetice precum MTHFR.

Din acest motiv, mulți specialiști recomandă suplimentarea cu 5-metiltetrahidrofolat, peste acid folic.

De unde cumparam Acid Folic ?

Va recomandam complexul de nootropice Keltican, care contine pe langa acid folic: uridina monofosfat si vitamina B12 .

Complexul nootropic Keltican poate fi achizitionat de aici !

Keltican refacerea fibrelor nervoase deteriorate cumpara nootropice romania

2 COMENTARII

 1. […] Acidul folic este o formă naturală a vitaminei B9. Este necesar pentru maturarea și creșterea celulelor, replicarea ADN-ului, sinteza aminoacizilor și funcționarea normală a sistemului circulator și imunitar. Oferă o scădere a nivelului de homocisteină și, ca urmare, reduce riscul apariției cheagurilor de sânge, plăcilor aterosclerotice și a dezvoltării bolilor vasculare periferice. Acidul folic a fost obținut pentru prima dată din frunzele verzi de spanac în 1941, când medicii căutau un remediu pentru anemie. Este produsă în cantități mici de microflora umană, dar cea mai mare parte provine din exterior. […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.