Lazar Edeleanu si Corneliu Giurgea inventatorii nootropicelor

Corneliu Giurgea: omul nu va aștepta pasiv milioane de ani înainte ca evoluția să-i ofere un creier mai bun

Corneliu Giurgea: În anul 1964 a devenit primul care a sintetizat Piracetamul.

Lazar Edeleanu: In anul 1887 sintetizeaza Amfetamina

Trăim într-o lume în care oamenii încearcă să rezolve diferențele prin războaie nebunești și acte de teroare.  Cedam în fața unor boli care pot fi prevenite. Ne luptăm să hrănim o populație globală în creștere. În mod clar trebuie să fim mai deștepți!

Dacă ar exista o pastilă care să ne stimuleze puterea creierului! O pastilă care ne permite să învățăm lucrurile mai repede și să ne amintim efectiv ceea ce am învățat.

O pastilă care ne permite să ne concentrăm pe orice sarcină la îndemână, fără a ne permite minții să devieze. O pastilă pentru o mai bună funcționare a creierului. Un „drog inteligent”. Un „nootropic”.

Nootropicele sunt substanțe chimice care îmbunătățesc funcția mentală. Termenul a fost inventat în 1972 de Corneliu Giurgea, un cercetător în domeniul farmaceutic de origine română, care lucra pentru producătorul belgian de medicamente UCB.

Giurgea a fost pregătit atât în ​​psihologie, cât și în chimie și era interesat de medicamentele care să îmbunătățească cunoașterea, adică cele care să „întoarcă mintea” în direcția bună.

În anii 1960, în timp ce abordează problema răului de mișcare, el a investigat acidul gamma-aminobutanoic (GABA), unul dintre mulții neurotransmițători pe care celulele nervoase îi folosesc pentru a comunica între ele.

GABA nu poate fi luat pe cale orală deoarece nu traversează bariera hematoencefalică, așa că Giurgea s-a concentrat pe sintetizarea analogilor care ar putea fi administrați pe cale orală.

El a venit cu „piracetam”, un compus care nu a ajutat cu răul de mișcare, dar a redus excitabilitatea celulelor nervoase, o proprietate care s-a dovedit a fi utilă în tratamentul mioclonului, zvâcnirea bruscă involuntară a mușchilor, de obicei la nivelul brațelor sau picioare.

Dar Giurgea a constatat, de asemenea, că medicamentul a îmbunătățit cognitia, ceea ce a dus, ca piracetamul să fie descris în mod obișnuit drept „primul nootrop sintetic”. A ajuns pe piața din Europa sub numele de „Nootropil”, un nume ales în mod evident pentru a implica un efect nootropic.

Indicația declarată a fost pentru tratamentul mioclonului, dar odată ce un medicament este aprobat pentru vânzare, medicii îl pot prescrie după cum consideră de cuviință, iar piracetamul a dezvoltat în curând o utilizare ca amplificator al funcției creierului.

De asemenea, a stimulat cercetarea analogilor, în special în vechea Uniune Sovietică, fenilpiracetamul ajungând pe piață ca agent de reducere a anxietății și de îmbunătățire a memoriei.

De asemenea, rușii au dezvoltat phenibut, un alt analog GABA care a fost folosit de cosmonauți pentru a reduce stresul și pentru a îmbunătăți concentrarea în timpul misiunilor spațiale.Piracetam un nootrop romanesc

Descrierea piracetamului ca fiind primul nootrop sintetic nu este tocmai corectă. Acea distincție ar trebui să revină amfetaminei, de asemenea sintetizată pentru prima dată de un chimist român. Lazăr Edeleanu a realizat compusul în 1887, deși efectele sale asupra minții nu au fost recunoscute la momentul respectiv.

Până în cel de-al Doilea Război Mondial, totuși, atât Aliații, cât și germanii foloseau amfetamina pentru efectele sale de îmbunătățire a performanței, piloții făcând de obicei pastilele pentru a rămâne atenți în timpul misiunilor.

Astăzi, amfetamina este ingredientul activ al Adderall, un medicament folosit pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). De asemenea, este folosit de studenți si oameni din diverse domenii datorită capacității sale de a crește concentrarea.

Cu mult înainte de apariția chimiei sintetice, multe substanțe naturale și-au dezvoltat o reputație ca „amplificatori ai creierului”. Cea mai utilizată astfel de substanță este cofeina, care cu siguranță poate trezi un creier. Dar nu te face mai inteligent.

Extractele din frunze de măslin au fost folosite de mult timp, îndemnate de pasajul biblic găsit în Ezechiel 47:12: „Rodul lui va fi pentru carne și frunza lui pentru leac”.

Cercetările efectuate pe șobolani indică faptul că oleuropeina, un compus găsit în frunzele de măslin, poate avea de fapt un efect asupra funcției cognitive.

Planta Bacopa Monnieri a fost folosită de medicii Ayurvedici din India în urmă cu 1500 de ani pentru a îmbunătăți intelectul, iar Gotu Kola a fost recomandată pentru îmbunătățirea memoriei.

Medicina Tradițională Chineză are o serie de ierburi care stimulează creierul, Ginkgo Biloba fiind lider. În America de Sud, rădăcina de Maca și ceaiul de Yerba Mate au o reputație de lungă durată ca potențiatori de concentrare.

Cocaina a fost odată promovată de Sigmund Freud ca un amplificator cognitiv. Nu este o alegere înțeleaptă. Toate acestea, cu excepția cocainei, sunt disponibile astăzi ca suplimente și sunt adesea promovate ca nootropice naturale, dar dovezile pentru orice efect semnificativ sunt puține.

Astăzi, cel mai in voga nootropic este modafinil, denumire comercială Provigil- Modalert,etc. Multumita lui Lazar Edeleanu cel care a sintetizat amfetamina.

Medicamentul a fost dezvoltat în Franța în anii 1980 ca tratament pentru narcolepsie și este utilizat acum pentru tulburările de somn și de lucru în schimburi, dar este adesea folosit în afara etichetei ca amplificator cognitiv.

Medicii din US Air Force îl prescriu piloților pentru gestionarea oboselii, iar medicamentul este disponibil pentru echipajul Stației Spațiale Internaționale pentru a optimiza performanța.

CUMPARA MODAFINIL

Ca orice medicament, modafinilul poate avea efecte secundare, care variază de la nervozitate și insomnie la anxietate și o erupție cutanată potențial foarte gravă. Modafinilul a primit un impuls pentru efectul său nootropic mult-exagerat din filmul Limitless, deoarece medicamentul fictiv „NZT” din film se credea a fi modelat pe modafinil.

În Limitless, drogul înzestrează eroul cu o pricepere mentală extremă, cu mult peste orice poate fi realizat de nootropice.

Când Corneliu Giurgea a fost întrebat în anii 1960 de ce era atât de interesat de medicamentele care ar îmbunătăți funcția mentală, el a răspuns că „omul nu va aștepta pasiv milioane de ani înainte ca evoluția să-i ofere un creier mai bun”.

Până acum, în ciuda multor cercetări axate pe potențiale medicamente care îmbunătățesc creierul, încă așteptăm un creier mai bun, așa cum demonstrează evenimentele din lume.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.